Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een jaar met de Oranjes: de mooiste foto's van 2023

31 december 2023 · Leestijd 5 min

Nu 2024 voor de deur staat is het tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Het koningspaar beleefde een druk jaar vol werk- en staatsbezoeken, prijsuitreikingen en culturele activiteiten. Verder maakte prinses Alexia op diverse momenten haar debuut en maakte prinses Amalia een kennismakingsbezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk. Wij hebben 2023 voor je samengevat in deze mooie foto's.

Januari

Het jaar begon feestelijk voor prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, want op 10 januari waren ze 56 jaar getrouwd. Maar dat was niet het enige, want prinses Margriet vierde op 19 januari haar tachtigste verjaardag met nieuwe foto's. Ook ging de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie door waar het koningspaar en prinses Beatrix bij aanwezig waren, ondanks de sneeuw. Aan het einde van de maand begon het kennismakingsbezoek van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia aan het Caribische deel van het Koninkrijk. En op 31 januari blies prinses Beatrix 85 kaarsjes uit.

Lees verder onder de foto's.

Margriet en Pieter januari 2023
Het nieuwe portret van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.
Beatrix nieuwjaarsontvangst 2023
Prinses Beatrix arriveert bij de nieuwjaarsontvangst van 2023.
Welkomstceremonie Aruba
Het koningspaar en prinses Amalia worden welkom geheten in Aruba.
Driegeneratieportret 02
Voor de 85-jarige verjaardag van prinses Beatrix deelt het hof een nieuw portret samen met koning Willem-Alexander en prinses Amalia.

Februari

In februari vervolgden het koningspaar en prinses Amalia hun reis naar de Cariben. Amalia liet een schildpad vrij en op Aruba gooide het drietal de heupjes los. Er was ook verdrietig nieuws, want prinses Margarita kondigde haar scheiding aan en prinses Beatrix moest onder het mes door een ski-ongeluk.

Lees verder onder de foto's.

WA-Máxima-Amalia-Aruba
Op Aruba gaan de voetjes van de vloer.
amalia-maxima-2023februari
Februari 2023: Koningin Maxima en prinses Amalia tijdens een bezoek aan een schooltuinprogramma op Sint Maarten.

Maart

In maart dit jaar ging het koningspaar op staatsbezoek naar Slowakije, waar koningin Máxima ook haar jongste broer ontmoette. Daarnaast werden de handen weer uit de mouwen gestoken tijdens de landelijke actiedag NLdoet. Koningin Máxima bezocht Marokko in het kader van haar werkzaamheden voor de Verenigde Naties. Prinses Laurentien was samen met haar dochter gravin Eloise in Japan en koningin Máxima vloog ook nog mee in een Chinook-helikopter.

Lees verder onder de foto's.

WA&M slowakije beek
Koningin Máxima draagt hier een wit pak van Natan in Slowakije.
Willem-Alexander NLdoet
Koning Willem-Alexander helpt ondanks de regen een handje mee in de tuin.
Maxima met chinook-helikopter
Maxima vliegt mee met een chinook-helikopter tijdens een ongebruikelijk werkbezoek.

April

In april maakte de koning de podcast 'Door de Ogen van de Koning' samen met Edwin Evers om zijn tienjarig jubileum te vieren. Prinses Ariane vierde op 10 april haar 16e verjaardag. Een dag later kwamen de Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte op staatsbezoek naar Nederland, wat leuke beelden opleverde. Máxima hielp daarnaast mee met de opbouw van een bloemencorso en de prinsessen Amalia en Ariane waren samen bij het Koningsdagsconcert. Koningsdag 2023 in Rotterdam kan natuurlijk niet in dit foto-overzicht ontbreken.

Lees verder onder de foto's.

toast_staatsbanket_staatsbezoek_Frankrijk_Máxima_Macron_Willem-Alexander_Brigitte
Tijdens het staatsbezoek van Frankrijk aan Nederland, toasten de genodigden na de speech met elkaar.
Amalia_Ariane_koningsdagconcert
Prinses Amalia en prinses Ariane arriveren samen op het Koningsdagconcert, april 2023.
Willem-Alexander, Máxima, Amalia, Ariane Koningsdag 2023
Het gezin poseert op Koningsdag 2023 in Rotterdam.

Mei

In mei herdachten de Oranjes de oorlogsslachtoffers tijdens de jaarlijkse dodenherdenking. Een dag later waren prinses Beatrix en prinses Amalia op Buckingham Palace aanwezig bij een receptie voorafgaand aan de kroning van Charles. Bij die kroning waren namens Nederland koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig. Vlak daarna ging het koningspaar op streekbezoek naar de Waddeneilanden. Prinses Amalia rondde eind mei haar opleiding in Wales af.

Lees verder onder de foto's.

Willem-Alexander, Máxima Dodenherdenking 2023
Het koningspaar op de Dam bij de dodenherdenking.
Amalia en Beatrix London
Prinses Amalia was voorafgaand aan de kroning van Charles aanwezig bij een receptie in Buckingham Palace. Daar was zij samen met haar grootmoeder, prinses Beatrix. "De receptie in Buckingham Palace was voor mij vooral echt heel bijzonder. Het was de eerste keer dat ik alleen met mijn grootmoeder samen een bezoek deed", aldus Amalia.
ANP-468875449
De regen gooide gelukkig geen roet in het eten op Terschelling.
Máxima kroning charles
Koningin Máxima in een jurk van Jan Taminiau bij de kroning van Charles.
Willem-Alexander, Máxima en Alexia
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij de diploma-uitreiking van prinses Alexia in Wales.

Juni

De maand juni begon met een leuk uitje voor prinses Beatrix, prinses Mabel en Zaria. Maar ook voor het koningspaar en prinses Amalia was het een feestelijke maand, want zij waren te gast bij de bruiloft van kroonprins Hussein en prinses Rajwa van Jordanië. Gravin Eloise en graaf Claus-Casimir verschenen in juni samen op de rode loper. De Oranjes verzamelden zich deze maand ook in de Haagse Sint-Jacobus de Meerderekerk waar prins Carlos junior, de kleinzoon van prinses Irene, zijn eerste communie deed. Zo was prinses Margarita samen met haar dochter Julia van de partij. In juni was er ook nog een staatsbezoek aan België en de 18e verjaardag van prinses Alexia werd gevierd op Huis ten Bosch. De maand eindigde met de foto's van de zomerse fotosessie op het strand van Scheveningen.

Lees verder onder de foto's.

Beatrix_Mabel_Zaria
In juni 2023 wordt prinses Beatrix vergezeld door haar familie tijdens een avond uit in Amsterdam. Schoondochter Mabel en kleindochter Zaria zijn van de partij.
Amalia_Máxima_Willem-Alexander_Jordanië
Het koningspaar en prinses Amalia in Jordanië.
Eloise_Claus-Casimir_gala_2023
International Young Patrons Gala, juni 2023.
Margarita_dochter_2023
Prinses Margarita met oudste dochter Julia.
Máxima_Filip_Mathilde_Willem-Alexander
Vorige maand waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima op staatsbezoek in België. Op de tweede dag waren beide koningsparen bij een muziekvoorstelling in Flagey, Brussel.
Snapinsta.app_355860720_778699170461192_5664752967713528913_n_1080
Ter ere van de 18e verjaardag van prinses Alexia deelt het hof nieuwe foto's van de prinses (RVD).
Maxima Kloostervelden
Koningin Máxima brengt eind juni een gezellig bezoek aan een inclusieve woonwijk.
zomerfotosessie 2023
Het koninklijk gezin bij de fotosessie van 2023.

Juli

De maand startte met Keti Koti, waar de koning zijn excuses aanbood voor het slavernijverleden. Koningin Máxima en prinses Amalia waren ook te gast op een sprookjeshuwelijk in Oostenrijk. De Oranjes waren de hele maand lekker op vakantie, dus veel foto's zijn er niet uit juli.

Lees verder onder de foto's.

Ketikoti excuses koning
De koning biedt tijdens Keti Koti zijn excuses aan voor het slavernijverleden.

Augustus

Eind augustus waren de Oranjes weer fris en fruitig terug van vakantie. Prinses Ariane had haar eerste schooldag in Italië en koningin Máxima had weer haar eerste werkdag na de vakantie. Het koningspaar nam hun twee dochters Amalia en Alexia én nichtje Luana mee naar de Formule 1 in Zandvoort. Dat leverde hele leuke spontane beelden op.

Lees verder onder de foto's.

ariane-schooldag
De foto van prinses Ariane werd gemaakt door haar vader koning Willem-Alexander.
amalia1_44
Prinses Amalia en prinses Alexia bij de Formule 1 in Zandvoort.
Willem-Alexander_Rico Verhoeven_2023
Rico Verhoeven deelt op zijn Instagram een sportief plaatje met koning Willem-Alexander.
Zandvoort
Het koningspaar is met prinses Amalia, prinses Alexia en gravin Luana bij de Formule 1 op Zandvoort.

September

In september had prinses Alexia haar eerste officiële handeling en ging ze voor het eerst mee met Prinsjesdag. Prinses Beatrix en koningin Máxima ontvingen daarnaast handwerkers op Paleis Huis ten Bosch. Prinses Mabel was in New York voor de VN.

Lees verder onder de foto's.

Alexia schip2
Prinses Alexia straalt op deze warme zomerochtend bij haar eerste werkbezoek.
balkon-prinsjesdag-2023
Prinses Amalia draagt een hoed van Fabienne Delvigne uit de kast van haar moeder. Ook de oorbellen zijn van haar moeder geleend, al zijn deze wel speciaal voor haar vermaakt.
Beatrix-maxima-gordijnen1
Koningin Máxima is samen met prinses Beatrix op werkbezoek.

Oktober

In oktober was prinses Beatrix weer eventjes op Paleis Soestdijk en vierde prins Constantijn zijn 54ste verjaardag. Het koningspaar en prinses Amalia waren ook te gast op een huwelijk in Spanje. Een dag later stond er nóg een bijzonder moment op de agenda van prinses Amalia, namelijk het galadiner ter ere van de 18e verjaardag van prins Christian. De maand oktober werd afgesloten met een staatsbezoek aan Zuid-Afrika.

Lees verder onder de foto's.

ANP-480467097
Prinses Beatrix komt aan bij de Oranjerie van Paleis Soestdijk.
Amalia_Elisabeth
Prinses Amalia draagt een blauwe avondjurk van Essentiel Antwerp. Prinses Elisabeth heeft het ontwerp ook in haar kast hangen, maar dan in het roze.
Willem-Alexander-Máxima-Zuid-Afrika-fotomoment-dag-1-bomen
De koning en koningin hebben een leuk onderonsje bij een fotomoment in Zuid-Afrika.

November

In november werd het kinderboek van gravin Eloise uitgebracht en maakte prinses Beatrix een bijzondere reis naar Aruba en Curaçao. Ook werden nieuwe staatsieportretten door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gedeeld en adopteerde het koningspaar nieuwe huisdieren. De maand werd door koningin Maxima modieus afgesloten in Parijs in een prachtige jurk van Iris van Herpen.

Lees verder onder de foto's.

Eloise kinderboek
Gravin Eloise leest voor aan kinderen uit haar nieuwe kinderboek.
Beatrix Aruba
Prinses Beatrix geniet duidelijk van haar bezoek aan Aruba.
Máxima egel
De RVD deelt deze leuke foto van koningin Máxima met haar geadopteerde egels op Paleis Huis ten Bosch.
Laurentien-Eloise-header
2023: Prinses Laurentien met haar dochter gravin Eloise bij de Women of the Year Awards in schitterende zwarte looks.
staatsieportret-2023
Fotograaf Anton Corbijn maakte de staatsieportretten en deze bijzondere zwart-witfoto van het koningspaar.
maxima-irisvanherpen1
Koningin Máxima paart de haute couture-jurk met haar kenmerkende Máxima-knot.

December

in december was prinses Laurentien hoofdredacteur van Nouveau. Bij de onthulling van de cover waren ook haar ouders en kinderen aanwezig. Ook ontvingen koning Willem-Alexander en koningin Máxima het staatshoofd van Republiek Korea en werd op 7 december de twintigste verjaardag van prinses Amalia gevierd. Het jaar werd traditiegetrouw afgesloten met een winterse fotosessie en een gezellige kerstkaart.

Staatsbanket Korea
Het staatsbanket van het inkomende staatsbezoek van Republiek Korea.
Prinses Amalia 2023
De RVD deelt deze nieuwe portretfoto van prinses Amalia ter ere van haar 18e verjaardag.
Fotosessie 2023

Foto's: ANP / RVD - Anton Corbijn / Instagram @koninklijkhuis

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--