Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit vonden onze deskundigen de mooiste koninklijke momenten van 2023

29 december 2023 · Leestijd 3 min

Het is het einde van het jaar en daarom blikken we samen met onze deskundigen terug op het afgelopen koninklijke jaar. Zij vertelden aan ons welk koninklijke moment in 2023 voor hun het leukst, belangrijkst of mooist was.

Karlijn Hoftijzer - redacteur Vorsten

Karlijn is redacteur bij het tijdschrift Vorsten. Haar hoogtepunt van het afgelopen jaar was het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan België. Met name de goede band tussen koningin Máxima en haar collega koningin Mathilde vond ze leuk om te zien. 

Staatsbezoek België

Rick Evers - koningshuisdeskundige

Voor koningshuisdeskundige Rick was het bezoek van prinses Beatrix aan Aruba het absolute koninklijke hoogtepunt. Dat Amalia er eerder in het jaar ook was en van tevoren veel van haar oma over het gebied had geleerd, maakt de reis van Beatrix een bijzonder moment voor Rick. 

Beatrix Aruba

Jeroen Schmale - journalist

Jeroen Schmale is verslaggever bij het Algemeen Dagblad en vond de reis van prinses Amalia naar de Caraïben het leukste koninklijke moment van 2023. Het was de eerste keer dat de prinses in het Caribisch deel van het Koninkrijk was voor een kennismakingsbezoek, dus dat is zeker een belangrijk hoogtepunt. 

Amalia Caribisch Nederland

Martijn Akkerman - juwelenhistoricus

Juwelenhistoricus Martijn Akkerman vond vooral de kroning van koning Charles op 6 mei een moment om nog even op terug te blikken. De omstreden Koh-i-Noor diamant werd uit de kroon die koningin Camilla opkreeg gelaten. Dat was een bijzonder moment vond Martijn.

Camilla_Gouden_Koets
Camilla, die sinds haar kroning officieel koningin is, zwaait vanuit de Gouden Koets naar het publiek.

Sam Hoevenaar - royaltyverslaggever

Royaltyverslaggever Sam vertelde ons dat zij vooral de zomerfotosessie op het Zuiderstrand in Den Haag een erg leuk moment vond. Zij was bij het fotomoment aanwezig en mocht koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Amalia en prinses Alexia een vraag stellen.

zomerfotosessie 2023
Het koninklijk gezin bij de fotosessie van 2023.

Bodo Breg - stijlmeester

Koningin Máxima heeft afgelopen jaar prachtige kleding gedragen, maar er is slechts één moment dat er voor stijlmeester Bodo Breg echt uitsprong. En dat is de jurk van Iris van Herpen die Máxima droeg in Parijs bij het bezoeken van de tentoonstelling van de Nederlandse ontwerper. 

Máxima_Iris van Herpen
Koningin Máxima draagt een jurk van Iris van Herpen.

Simone Lamain - koningshuisdeskundige

Voor koningshuisdeskundige Simone is haar hoogtepunt juist een erg bijzonder moment. Koning Willem-Alexander bood op 1 juli zijn excuses aan voor het slavernijverleden. Een verontschuldiging waar veel mensen op hadden gewacht. 

Ketikoti excuses koning
De koning biedt tijdens Keti Koti zijn excuses aan voor het slavernijverleden.

Josine Droogendijk - modejournalist

Modejournalist en koningshuisdeskundige Josine vond net als Martijn Akkerman de kroning van Charles een hoogtepunt van 2023. Met name de zalving van Charles was bijzonder. Deze werd afgeschermd voor het publiek, omdat het een privémoment is binnen de dienst en ook het meest heilige. 

000_33EJ3KX (1)
De zalving wordt afgeschermd.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--