Waarom eindigen namen van de Japanse keizerlijke familie op -o?
Van keizer Nahurito tot keizerin Masako en dochter Aiko: al hun namen eindigen op de letter o. Maar hoe komt dat? Is het puur toeval of een traditie? We zoeken het voor je uit.
Het valt meteen op dat de namen van de Japanse royals met een o eindigen. Er zit dan ook een bijzondere traditie achter de namen van de Japanse keizers, zo weet Eline de Boo ons te vertellen. De Boo is auteur en woonde lange tijd in Japan.
Lees verder onder de foto.
Betekenis in de laatste lettergreep
De Boo: "Wat betreft de namen die eindigen op -o is het makkelijkste antwoord dat alle Japanse klanken eindigen op -a, -i, -u, -e of -o. Maar het klopt dat heel erg veel namen op -o eindigen, al zijn we ook wel wat uitzonderingen. Als de laatste lettergreep -co (of -ko) is, dan staat dat voor ‘kind’. Dat is een liefelijke kanji, een Chinees karakter, waar veel meisjesnamen mee eindigen."
Denk maar aan keizerin Masako, prinses Aiko, en kroonprinses Kiko.
Lees verder onder de foto.
"Is het -to , -no of -ro dan kunnen het verschillende kanjis zijn die dus meerdere betekenissen hebben", zegt De Boo. "Het zijn vooral jongensnamen, met vaak een stevige betekenis waarin ouders hun hoop voor de toekomst van hun zonen uitspreken, die op -ro of -to eindigen. Vaak hebben ze 4 lettergrepen en klinken krachtig." Zo betekent bijvoorbeeld de naam van keizer Naruhito deugd en compassie en staat Masahiro voor gerechtigheid.
Lees verder onder de foto.
-Hito
Het valt ons op dat Japanse mannen die binnen de directe lijn van troonopvolging geboren worden, een naam krijgen die eindigt op: -hito. Als we op het web kijken zien we dat hito iets als goedaardigheid betekent. Deze traditie gaat al lang terug. Sommigen bronnen menen dat deze traditie al sinds het einde van de achtste eeuw loopt, al zijn het vooral de latere keizers (vanaf 1852) die -hito heten.
Lees verder onder de foto.
Foto's: ANP