Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Naruhito viert mijlpaal in roerige tijden

24 februari 2020 · Leestijd 2 min

Hoewel er geen publiek welkom was bij het keizerlijk paleis heeft de Japanse keizer Naruhito toch genoeg bezoek gekregen op zijn eerste verjaardag als keizer. Familieleden, politici en andere hoogwaardigheidsbekleders kwamen zondag langs om Naruhito met zijn zestigste te feliciteren.

De jarige trakteerde al zijn gasten - zo'n 450 personen - op een speciale lunch in de Homeiden Hall in het paleis. Ook was er nog een bijeenkomst waar ambassadeurs en hun partners welkom waren. Vanwege de uitbraak van het coronavirus blies Japan de publieke festiviteiten rond de verjaardag van keizer Naruhito af.

Op een persconferentie voor zijn zestigste verjaardag stond Naruhito onder meer stil bij de virusuitbraak. Hij zei dat Japan in de nog korte tijd dat hij op de troon zit een roerige tijd heeft doorgemaakt, met meerdere tyfoons in het afgelopen jaar en nu het coronavirus.

Olympische Spelen

In zijn toespraak stond keizer Naruhito ook stil bij de aanstaande Olympische Spelen in Tokio. Hij sprak over zijn herinneringen aan de Zomerspelen in 1964. Naruhito was toen slechts vier jaar oud, maar noemt zijn herinneringen daaraan een van de hoogtepunten van zijn kindertijd.

Het zien van atleten van alle nationaliteiten maakte destijds een diepe indruk op de jonge Naruhito. "Ik geloof dat wat ik toen zag een fundament werd voor mijn blijvende inzet en gebeden voor wereldvrede", aldus de keizer.

Mijlpaal

Ondanks de afgelasting van de publieke festiviteiten was het een speciale verjaardag voor de keizer. Het was zijn eerste verjaardag sinds het bestijgen van de troon en bovendien heeft de leeftijd van zestig jaar een speciale betekenis in Japan.

De zestigste verjaardag wordt ook wel 'kanreki' genoemd. Daarmee wordt gevierd dat iemand de zestigjarige cyclus van de Japanse dierenriem heeft voltooid. Dus op de dag dat je zestig wordt, begin je aan je tweede levenscyclus.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--