Nationaal stilstaan bij corona: de kracht van levensbeschouwing
Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag de expositie Nationaal stilstaan bij corona geopend. In de tentoonstelling vertellen meer dan 40 mensen door middel van foto's over iemand die tijdens de pandemie indruk op hen heeft gemaakt. Dominee Evelijne Swinkels-Braaksma verzorgde tijdens de opening een levensbeschouwelijk moment.
In het provinciehuis van Noord-Brabant was de koning voor de speciale opening van de nieuwe tentoonstelling. "Het is het begin van een rondreizende expositie", vertelt dominee Evelijne. De foto-expositie zal door het land en ook naar de eilanden van Caribisch Nederland reizen. "Zij zijn daar ook bij betrokken geweest. Het is een expositie met beelden en verhalen met als vraag: 'bij wie sta jij stil?' en veel mensen hebben daar verhalen voor aangeleverd en ook uit Bonaire en de andere overzeese gebieden. Het zijn hele diverse verhalen en alles mag er zijn, want dat is ook zo belangrijk als iets zoveel impact heeft op de samenleving."
Tijdens de opening is er een levensbeschouwelijk moment, bedacht door Evelijne. "Dat is een moment van bezinning waarin alle tradities worden ingesloten. In de coronatijd was het natuurlijk niet mogelijk om samen aan tafel te gaan en dat hebben mensen natuurlijk enorm gemist. In veel tradities is aan tafel zitten iets heel belangrijk: als iets gevierd moet worden, als er iets herdacht moet worden, noem het maar op."
Lees verder onder de foto.
"Het levensbeschouwelijke moment is een heel kort moment, dat heb ik de tafel van samen genoemd. Dat gaat over het idee van hoe mensen dat samenzijn gemist hebben en hoe er ook heel veel lege plekken zijn gekomen aan tafels", vertelt Evelijne. "Die lege plekken staan symbool voor al het gemis en al het verdriet die er door corona is geweest en nog steeds is."
Terwijl zij het gedicht voorleest tijdens de opening, danst een dansgezelschap. "Een dans waarin gemis, eenzaamheid en verbinding zichtbaar worden."
Foto's: ANP