Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuw boek vertelt over alle Belgische prinsessen

3 december 2020 · Leestijd 4 min

In onze aflevering van afgelopen zaterdag spraken wij Brigitte Balfoort en Joëlle Vanden Houden over hun nieuwe boek: 'Prinsessen van België. De sterke troeven van het koningshuis.' Alle prinsessen komen voorbij. Ook prinses Delphine, de nieuwste aanwinst, die een jarenlange juridische strijd voerde voor erkenning.

Prinses Elisabeth

De negentien-jarige prinses Elisabeth is kroonprinses.
De negentien-jarige prinses Elisabeth is kroonprinses.

Op de voorkant van het boek prijkt de negentienjarige prinses Elisabeth. De foto van de kroonprinses is gemaakt op 25 oktober, vorig jaar, toen zij tijdens een speech op haar achttiende verjaardag beloofde dat het land op haar kan rekenen. Een vrolijk meisje, dat een hele andere opvoeding gehad heeft dan haar vader, koning Filip. Die heeft zijn ouders vaak moeten missen en gaf onlangs nog aan geen makkelijke jeugd te hebben gehad.

Filip en zijn dochter prinses Elisabeth op haar achttiende verjaardag.
Filip en zijn dochter prinses Elisabeth op haar achttiende verjaardag.

Door Filip en haar moeder, koningin Mathilde, wordt de hertogin van Brabant voorbereid op het koningschap. Haar hele leven is dan ook al voor haar uitgestippeld en dat kan niet altijd even makkelijke zijn. Ze geven haar zelfvertrouwen mee en laten haar oefenen met spreken in het openbaar, wat ze later hard nodig gaat hebben. 

Hoewel ze er inmiddels vrede mee heeft dat ze constant in de schijnwerpers staat, ziet Elisabeth voorlopig nog af van een toelage. Van haar ouders mag ze eerst genieten van haar studententijd en daar passen officiële taken als troonopvolger (nog) niet bij. "Pakweg voor haar vijfentwintigste zal ze geen officiële activiteiten doen", voorspelt Brigitte Balfoor.

Prinses Astrid

Het gezin van prinses Astrid en prins Lorenz in 2005.
Het gezin van prinses Astrid en prins Lorenz in 2005.

Het boek gaat uiteraard niet alleen over de troonopvolgster. De ander prinsessen van België vullen de pagina's van het boek, dat overigens volstaat met prachtige foto's. Het zusje van Elisabeth, prinses Eléonore, krijgt een hoofdstuk. Ook de zus van de koning, prinses Astrid wordt behandeld, als ook de dochters van Astrid.  

Astrid is vernoemd naar de moeder van haar vader, koningin Astrid, die in 1935 om het leven kwam bij een auto-ongeluk. Zoals in de geschiedenis vaker voorkwam bij Belgische royals trouwde zij met een Habsburgse groothertog van Oostenrijk, Lorenz van Oostenrijk-Este. Met hem kreeg ze vijf kinderen en inmiddels is Astrid zelfs als de trotse grootmoeder van twee kinderen.

Astrid houdt zich voornamelijke bezig met internationale economische missies. Zoals hier, in 2017 in
Astrid houdt zich voornamelijke bezig met internationale economische missies. Zoals hier, in 2017 in Seoul.

Tijdens het koningschap van haar vader was Astrid erg zichtbaar, maar tegenwoordig zien we haar wat minder. "Koning Filip en koningin Mathilde doen het allemaal zelf," verklaart Joëlle Vanden Houden. "Astrid houdt zich voornamelijk bezig met economische missies, met succes. Maar de pers volgt haar niet meer. Die volgt eigenlijk alleen het kerngezin."

De dochter van prinses Astrid met hun schoonzus Elisabetta Rosboch von Wolkenstein, flnr:
De dochter van prinses Astrid met hun schoonzus Elisabetta Rosboch von Wolkenstein, flnr: Elisabetta, Maria Laura, Laetitia Maria en Luisa Maria.

Prinses Astrid heeft drie dochters, Prinses Maria Laura (1988), prinses Luisa Maria (1995) en Prinses Laetitia Maria (2003). Prinsessen die wat minder in de spotlights staan, maar waar desondanks veel over verteld kan worden. Zo staat in het boek dat Maria Laura vroeger erg gepest werd, omwille van haar uiterlijk. Inmiddels is ze echter uitgeroeid tot een zelfverzekerde en volwassen jonge vrouw met ambitie.

Prinses Delphine

Delphine_Filip.jpg

Toen Brigitte en Joëlle begonnen aan hun boek over Belgische prinsessen hadden ze nooit kunnen voorspellen dat ze er uiteindelijk nóg een aan toe zouden kunnen voegen. Op het laatste moment, voordat het boek naar de druk ging, moest er nog snel een hoofdstuk toegevoegd worden: prinses Delphine. De nieuwe prinses van België heeft een harde juridische strijd gevoerd om haar positie te verkrijgen. Wat kunnen we van Delphine verwachten? 

Volgens Brigitte Balfoort heel veel. "Ik vind het zo fantastisch dat koning Filip haar niet enkel als prinses aanvaardt maar haar ook accepteert met haar titel erbij. Hij is ook van plan om dat echt zo te houden." Dat belooft nog wat voor na de coronatijden, want hoewel Balfoort de kans dat Delphine koninklijke taken uit zal gaan voeren erg klein acht, is het niet onwaarschijnlijk dat Delphine betrokken zal gaan worden bij familieaangelegenheden. "Ze zal vast een beetje kleur geven aan het koningshuis." 

Brigitte is enthousiast en zeer te spreken over de keuze van koning Filip om zijn halfzus op te nemen in de familie en haar op deze wijze te accepteren. "Ik vind dat Filip hierbij bijna wereldgeschiedenis geschreven heeft."

Bekijk het interview dat Jeroen afgelopen zaterdag in de uitzending met de auteurs had hieronder terug!

Aan de hand van tientallen interviews en hun jarenlange ervaring als royaltywatchers schetsen Brigitte Balfoort en Joëlle Vanden Houden een beeld van de huidige generatie Belgische prinsessen, van Elisabeth tot en met Marie-Christine. Prinsessen van België is vanaf 8 december te koop.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--