Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuwe serie: De onbekende titels van de koning

5 september 2020 · Leestijd 3 min

Vanaf vanavond begint bij Blauw Bloed een nieuwe serie: 'De onbekende titels van de koning'. Want wist je dat koning Willem-Alexander maar liefst 44 titels draagt? Historicus Simone Lamain gaat er komende weken alles over vertellen.

Alle wetten die in Nederland worden gemaakt beginnen met een preambule, een inleiding, of aanhef. En die is steeds hetzelfde: “Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz." Maar wat gaat er schuil achter enz. enz. enz.? In ‘De onbekende titels van de koning’ vertellen we over 14 van de 44 titels. Hoe zijn ze tot stand gekomen? Is in de betreffende plaats de drager van de titel op bezoek geweest? Kortom, we geven je een reden om de plaats te bezoeken!

In totaal heeft de koning maar liefst 44 titels en dat is wat veel om elke keer te vermelden. Opvallend is dat er ook plaatsen in Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en België zijn met een titel voor de koning. Op Ameland na, moet Noord-Nederland het zonder titels doen.

Koning Willem I voerde al titels. Lange tijd was de regel dat wanneer een vrouw het staatshoofd is, haar echtgenoot deze titels niet krijgt. Dat duurde van het huwelijk van koningin Wilhelmina in 1901 tot de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013. Nu er een koning is, mag ook de koningin de titels dragen.

'In Den Haag daar woont een graaf'

In deze eerste introductie-aflevering is hofstad Den Haag het decor. Misschien ken je het volgende lied wel:  ‘In Den Haag daar woont een graaf en zijn zoon heet Jantje’. Onze koning woont wel in Den Haag, maar is géén graaf van Den Haag.

Toch zijn er in Den Haag genoeg koninklijke sporen. Neem het werkpaleis van de koning, Paleis Noordeinde. Normaal kun je daar ’s zomers op bezoek, maar dat was dit jaar niet mogelijk.

Lees verder onder de foto's.

Openstelling Paleis Noordeinde in 2017.
Openstelling Paleis Noordeinde in 2017.
Openstelling Paleis Noordeinde in 2018.
Openstelling Paleis Noordeinde in 2018.

De koning woont met zijn gezin op Paleis Huis Ten Bosch.

Zomerfotosessie koninklijke familie in de tuin van Paleis Huis ten Bosch 2019
Zomerfotosessie koninklijke familie in de tuin van Paleis Huis ten Bosch 2019.

Afgelopen Koningsdag kregen we zelfs een kijkje in het paleis toen de koningin met haar dochters verschillende mensen belden.

Koningsdag_2020_1.jpg
Koningsdag_2020_2.jpg

Prachtige fietsroute langs Huis ten Bosch

Het paleis wordt nooit opengesteld voor publiek, maar je kunt er wel langs fietsen. De route loopt door Den Haag, Wassenaar en Scheveningen. Naast een rondje langs de bekende Hofvijver, biedt deze route nog veel meer ontdekkingen, zoals een tocht door het Haagse Bos. Verder brengt deze route je langs het 19e-eeuwse kasteel Oud Wassenaar. Op weg naar Scheveningen fiets je langs het prachtige duingebied en de zee!

Bekijk de fietsroute in de video hieronder.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--