Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Noorse koning spreekt over de grootste uitdaging van onze tijd

11 oktober 2021 · Leestijd 2 min

Noorwegen wil meer doen om klimaatverandering tegen te gaan. Het is de grootste uitdaging van onze tijd, zei koning Harald maandagmiddag tijdens de opening van de Storting, het Noorse parlement.

Koningspaar_en_kroonprins_Haakon_bij_opening_parlement_Noorwegen.jpg

In de troonrede, opgesteld door de regering, zei Harald dat Noorwegen zijn eigen uitstoot van broeikasgassen wil verminderen. Ook wil de regering arme landen helpen om aan de internationale verplichtingen te voldoen, zo las de 84-jarige koning staand voor vanachter een lessenaar.

Koning Harald ging ook in op de economie, die volgens de regering nu snel aantrekt. "Er zijn nu meer mensen werkzaam dan voor de pandemie. Steeds minder mensen zijn werkloos en er komen steeds meer vacatures", aldus de Noorse vorst.

Kroonprins Haakon had dit jaar weer een bijrol. Vorig jaar moest hij nog de plaats van zijn vader innemen omdat de koning met ziekteverlof was na een ziekenhuisopname. Nu kon Haakon weer gewoon naast hem plaatsnemen en de speech aanhoren. Ook koningin Sonja was bij de opening van de 166e sessie van de Storting aanwezig.

Lees verder onder de foto.

Niet alleen voor koning Harald is de strijd tegen klimaatverandering een belangrijk onderwerp, ook voor de Britse prins Charles. In een gesprek met de BBC zegt hij alle begrip te hebben voor demonstranten van organisaties als Extinction Rebellion die de straat op gaan voor klimaatverandering. De prins van Wales snapt de frustratie, maar vindt ook dat wegen blokkeren "niet helpt".

"Al deze jonge mensen hebben het gevoel dat er nooit iets gebeurt, dus het is logisch dat ze gefrustreerd zijn. Ik begrijp het volledig omdat niemand luistert terwijl hun toekomst wordt vernietigd", aldus Charles. "Maar het helpt niet, denk ik, om het te doen op een manier die mensen uit elkaar drijft. Het is moeilijk om de frustratie om te zetten in een manier die constructief is, in plaats van destructief."

Op de vraag of de Britse regering genoeg doet om klimaatverandering tegen te gaan, wilde Charles vanwege zijn rol als troonopvolger geen antwoord geven. "Ik kan daar onmogelijk commentaar op geven."

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--