Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Noorse royals herdenken aanslag Utøya

22 juli 2021 · Leestijd 2 min

Noorwegen herdenkt donderdag de terroristische aanslagen in Oslo en het eilandje Utøya precies tien jaar geleden waarbij 77 vooral jonge mensen zijn omgekomen. De dader, Anders Breivik, werd gedreven door extreemrechtse en racistische denkbeelden en pleegde op 22 juli 2011 een aanslag met een autobom in Oslo. Vervolgens trok hij naar een zomerkamp van sociaaldemocratische jongeren op Utøya, waar hij een bloedbad aanrichtte. Hij kreeg levenslang.

De koninklijke familie speelde vandaag een centrale rol. Kroonprins Haakon sprak op het eilandje bijna 30 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad om 15.00 uur. Daar vermoordde Breivik 69 mensen, van wie 61 jonger waren dan 30 jaar. Een van de eerste mensen die Breivik doodschoot was een stiefbroer van de huidige kroonprinses Mette-Marit.

Vanochtend om 09.00 was er nog een andere herdenkingsplechtigheid in Oslo. Ook hier waren prins Haakon en prinses Mette-Marit bij aanwezig. Koning Harald en koningin Sonja herdenken het drama twee uur later in de Dom van Oslo. In de avond is er ook een herdenkingsplechtigheid in de hoofdstad met de koning en koningin en het het hele gezin van Haakon en Mette-Marit.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--