Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijkersvraag: welke officiële onderdelen horen bij een staatsbezoek?

21 februari 2025 · Leestijd 2 min

Deze week gaan de koning en koningin op staatsbezoek op Kenia en onlangs zijn ze op staatsbezoek geweest in Cyprus. Een mooi moment om te kijken welke officiële onderdelen er bij een staatsbezoek horen.

Een staatsbezoek betekent een vol programma en het trekt de aandacht van de media. Het koningspaar spreekt veel verschillende mensen tijdens zo'n bezoek, maar bepaalde onderdelen komen elke keer terug. Een staatsbezoek is het hoogste bezoek dat tussen twee landen kan worden gebracht. Het doel is het versterken van de relaties tussen beide landen. Eén of twee keer per jaar gaat de koning naar het buitenland voor een staatsbezoek, en een aantal keer per jaar ontvangt hij een buitenlands staatshoofd in Nederland. Hier lees je hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij een staatsbezoek.

Lees verder onder de foto.

ANP-494267858
Toenmalig koningin Juliana bij het staatsbezoek aan de sjah van Perzië in Iran in 1963.

Welkomstceremonie en kranslegging

Het staatsbezoek start met een officiële aankomst en een welkomstceremonie. Deze ceremonie omvat een inspectie van de erewacht en een kranslegging. De erewacht bestaat uit ongeveer honderd militairen die in een rij staan als blijk van eer en respect. Het staatshoofd inspecteert hen hier. De kranslegging vindt in Nederland altijd plaats bij het Nationaal Monument op de Dam, in het buitenland wordt er voor een ander monument gekozen.

Lees verder onder de foto.

ANP-440400501
Koning Willem-Alexander inspecteert de erewacht tijdens het staatsbezoek aan Noorwegen in 2021.
ANP-357533007
Kranslegging tijdens het staatsbezoek aan Luxemburg in 2018.

Staatsbanket en contraprestatie

Bij elk staatsbezoek vindt er een staatsbanket plaats, waar beide staatshoofden een toespraak houden en een toost uitbrengen. Ook is er een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap in het betreffende land. Meestal wordt een staatsbezoek afgesloten met een contraprestatie, die een blijk van waardering is van het staatshoofd dat te gast is en vaak een culturele component heeft. Wanneer koning Willem-Alexander op staatsbezoek is, regelt hij deze contraprestatie in het gastland. De dresscode voor het staatsbanket is streng: de gasten dragen meestal een rokkostuum of galajurk.

Kijkersvraag: wat is nu het verschil tussen een staatsbanket en een contraprestatie?

Lees ook over:

Kijkersvraag: wat is nu het verschil tussen een staatsbanket en een contraprestatie?

Inkomende en uitgaande staatsbezoeken

Een inkomend staatsbezoek betreft het bezoek van een buitenlands staatshoofd aan Nederland. De gasten verblijven doorgaans in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. Het programma van een inkomend staatsbezoek is in grote lijnen vergelijkbaar met dat van een uitgaand bezoek. Bij een uitgaand staatsbezoek gaan koning Willem-Alexander en koningin Máxima zelf naar het buitenland.

ANP-515482175
Het koningspaar, de president van Portugal en minister-president Dick Schoof tijdens de contraprestatie tijdens het staatsbezoek van Portugal aan Nederland in 2024.

Beeld: ANP

Geschreven door

Arie Benschop

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--