Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ken jij deze (redelijk) onbekende mannelijke royals al?

19 november 2023 · Leestijd 5 min

Vandaag is het internationale Mannendag. Reden genoeg om een paar redelijk onbekende royals aan je voor te stellen. Grote kans dat jij dit vijftal van gezicht herkent, maar eigenlijk geen idee hebt wie ze zijn. Lees je mee?

#1 Prins Carlos

De Nederlandse prins Carlos is misschien wel de bekendste van het stel. Hij is het eerste kind van prinses Irene en Carlos Hugo de Bourbon Parme (1930-2010). Sinds het overlijden van zijn vader in 2010 is Carlos hertog van Parma en hoofd van het huis Bourbon-Parma. Alhoewel prins Carlos de oudste thuis is, is zijn jongere zusje prinses Margarita een stuk bekender bij het Nederlandse publiek.

Lees verder onder de foto. 

prins-carlos
Prins Carlos in 2021.

Na zijn studie politieke wetenschappen in Amerika te hebben gevolgd, begint Carlos bij de Nederlandse bank ABN AMRO. Vanaf 2005 zet Carlos zich, net als zijn moeder, in voor duurzaamheid. Zo staat de prins regelmatig in de 'Duurzame 100' van dagblad Trouw. De appel valt dus niet ver van de boom. 

Lees verder onder de foto. 

Prinses_Irene_Viktoria_Carlos_Margarita
V.l.n.r.: Prinses Viktória, prinses Irene, prins Carlos en prinses Margarita.

In 2010 trouwt prins Carlos met Annemarie Gualthérie van Weezel in Brussel. Het stel krijgt drie kinderen: prinses Luisa Irene (2012), prinses Cecilia (2013) en prins Carlos jr. (2016). Uit een eerdere relatie is zoon Carlos Hugo Roderik Sybren Klynstra (1997) geboren. 

#2 Prins Joachim 

We gaan naar Denemarken voor de volgende onbekende royal. Prins Joachim is de broer van de bekende kroonprins Frederik en de jongste zoon van koningin Margrethe en koning Henrik. De twee broers schelen maar een jaar, maar lijken qua uiterlijk niet extreem veel op elkaar. Joachim woont nu met zijn partner en twee jongste kinderen in Washington D.C., waar hij op de Deense ambassade werkt. Voor die tijd woonde hij in Frankrijk, waar zijn tweede vrouw Marie vandaan komt. Hierdoor laat hij in Denemarken maar weinig zijn gezicht zien. 

Lees verder onder de foto. 

Frederik-en-Joachim-in-uniform
Kroonprins Frederik (L) met zijn broer prins Joachim (R) in uniform.

Grote kans dat je prins Joachim vooral kent door het recente gedoe rondom de titels van zijn kinderen. Koningin Margrethe nam eind 2022 de prinstitels af van zijn twee oudste zoons Nikolai (1999) en Felix (2002), die sindsdien als graaf van Monpezat door het leven gaan. Zijn kinderen voelden zich verstoten door het Deense hof. 

Lees verder onder de foto. 

De Deense prins Joachim is inmiddels alweer vele jaren getrouwd met Marie. Deze foto deelden ze ter
De Deense prins Joachim is inmiddels alweer vele jaren getrouwd met Marie. Deze foto deelden ze ter ere van hun 12,5 jarig huwelijk in 2020.

Het kan ook zijn dat je prins Joachim nog van verdrietige berichten kent. In 2020 kreeg de prins namelijk een beroerte en kroop hij naar eigen zeggen door het oog van de naald. Gelukkig hield de Deense prins er geen blijvende hersenschade aan over, maar hij moest wel lang revalideren. In 2021 gaf de prins nog een openhartig interview waarin hij aangaf dat hij moet leven met zijn rol als schaduw-prins. "Mijn vader had hetzelfde gevoel van onvrede en kon nooit zijn plek binnen de koninklijke familie echt vinden. Ik ervaar hetzelfde gevoel. We moeten onszelf zien te vinden terwijl we ook de rol van nummer twee van de familie blijven spelen." 

#3 Nicolás Guillermo

Ken jij deze Nederlandse royal? Als je alleen naar de naam kijkt, zou je niet verwachten dat het gaat om een lid van de Nederlandse koninklijke familie. Toch is het zo. Als tweede zoon van prinses Christina (1947-2019) en Jorge Guillermo hoort Nicolás Guillermo bij ons koningshuis. Toch zullen er weinig royalty fans zijn die hem goed kennen. Hij woonde met zijn ouders namelijk lange tijd in de Verenigde Staten en staat nu weinig in de publiciteit. 

Lees verder onder de foto. 

Juliana_en_Nicolas_Guillermo_inhuldiging_2013
Juliana en Nicolás Guillermo tijdens de inhuldiging van Willem-Alexander in 2013.

Het gezin van Christina keert in 1984 terug naar Nederland waarna ze op Paleis Soestdijk in Baarn gaan wonen. Als zijn ouders in 1996 scheiden, gaat Nicolás terug naar de Verenigde Staten. Op dit moment is Nicolás werkzaam als grafisch ontwerper; hij heeft zelfs een eigen bedrijf in New York! 

#4 Groothertog Henri

We nemen een vlucht naar een redelijk klein groothertogelijk huis. In Luxemburg is groothertog Henri staatshoofd. De groothertog is ondanks zijn titel redelijk onbekend. Henri trouwt in 1981 met de van oorsprong Cubaanse Maria Teresa, waarmee hij een groot gezin mee krijgt. Hier lees je meer over hun liefdesverhaal. Met vijf kinderen en veel kleinkinderen heeft de groothertog van Luxemburg zijn handen vol! De titel kreeg hij overigens pas in 2000. In dat jaar deed zijn vader Jean afstand van de titel. 

Lees verder onder de foto. 

Groothertog_Henri_en_groothertogin_Maria_Teresa.jpg
Groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa.

De jongste dochter van het echtpaar prinses Alexandra (1991) is in april dit jaar getrouwd. 

#5 Erfprins Alois 

We eindigen het rijtje van redelijk onbekende royals met erfprins Alois van Liechtenstein. In het piepkleine vorstendom in het midden van Europa staat erfprins Alois sinds 2004 aan het roer. Ook al heeft hij de taken van een staatshoofd, de officiële titel krijgt hij pas als zijn vader Hans-Adam overlijdt.

Lees verder onder de foto. 

Alois van Liechtenstein

De 55-jarige royal zien we steeds vaker voorbijkomen bij officiële internationale gelegenheden, dus de kans bestaat dat je hem vaker hebt gezien! Zo was hij recentelijk nog aanwezig bij de kroning van Charles en was hij ook te gast bij de bruiloft van de Jordaanse kroonprins Hussein. 

Alois en Sophie van Liechtenstein kroning Charles
Alois en Sophie bij de kroning van koning Charles.

In 1993 trouwt hij met Sophie van Beieren en uiteindelijk krijgt het paar vier kinderen: Joseph Wenzel (1995), Marie Caroline (1996), Georg (1999) en Nikolaus (2000). Op dit moment woont Alois met zijn gezin in een kasteel in de hoofdstad Vaduz. Wil je meer weten over het gezin? Klik dan hier voor meer informatie over de royals van Liechtenstein

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--