Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Fotoboek: Eerdere ontmoetingen van Deense en Spaanse royals

6 november 2023 · Leestijd 3 min

Vandaag is het staatsbezoek van Spanje aan Denemarken begonnen. Koning Felipe en koningin Letizia zijn vanmiddag geland op het vliegveld in Kopenhagen en zullen de komende drie dagen de Deense koningin Margrethe bezoeken. Ook kroonprins Frederik en zijn vrouw kroonprinses Mary sluiten bij de activiteiten aan. Het is voor het eerst dat de staatshoofden elkaar treffen op een officieel staatsbezoek. Toch hebben de stellen en koningin Margrethe elkaar al vaker ontmoet. Kijk maar.

Voordat de Spaanse koning Felipe het stokje van zijn vader Juan Carlos overnam in 2014, troffen koning Juan Carlos en koningin Sofía koningin Margrethe en haar man prins Hendrik (1934-2018) elkaar regelmatig. Zo heeft het Deense koningshuis al in 2009 de Spaanse vorsten over de vloer gehad in Kasteel Amalienborg in Kopenhagen voor een lunch. Daar ontving het koningspaar Juan Carlos en Sofía en ook de kroonprins en -prinses van Denemarken waren daarbij aanwezig. 

Lees verder onder de foto. 

mary-sofia-margrethe-2009
1 oktober 2009: Het Spaanse koningshuis is op bezoek in Denemarken.

Na de troonopvolging blijven de oudere generatie Spaanse en Deense royals elkaar zien. Zo vierden koningin Magrethe samen met koning Juan Carlos en zijn vrouw koningin Sofía de 70ste verjaardag van de Zweedse koning Carl Gustaf. Ook prinses Beatrix liet daar in 2016 haar gezicht zien.

Lees verder onder de foto. 

2016-beatrix-margretha
V.l.n.r.: Prinses Beatrix, koningin Margrethe, koning Juan Carlos, koningin Sofía (2016).

De ontmoetingen van Felipe & Letizia met de Deense royals  

Voor koning Felipe en koningin Letizia is dat net even anders. Voor hen is dit het eerste staatsbezoek aan het Scandinavische land, maar ze hebben koningin Margrethe en de kroonprins en -prinses al vaker ontmoet. Zo waren koningin Margrethe en haar man prins Hendrik aanwezig op het diner aan de vooravond van de bruiloft van Felipe en Letizia in mei 2004.

Lees verder onder de foto. 

felipe-letizia-2004

Een paar dagen eerder waren Felipe en Letizia nog in Denemarken. Daar waren ze namelijk te gast bij de bruiloft van niemand minder dan de Deense Frederik en Mary die op 14 mei 2004 elkaar het jawoord gaven. Met zijn 1.96 meter lang kun je Felipe gelukkig redelijk snel vinden op de foto. Een hint: ze staan links achterin naast Felipe en Mathilde van België. 

Lees verder onder de foto. 

bruiloft-frederik-mary-2004
Op 14 mei 2004 trouwen prins Frederik en prinses Mary.

Het Spaanse koningspaar sluit nu af en toe aan bij Europese feestelijkheden. Zo waren Felipe en Letizia in 2015 in Kopenhagen om daar de 75ste verjaardag van koningin Margrethe te vieren. 

Lees verder onder de foto. 

felipe-letizia-2015
2015: Koning Felipe en koningin Letizia zijn aanwezig bij de 75ste verjaardag van koningin Margrethe.

In 2013 ontmoette Felipe (toen nog prins) de Deense prinses Mary tijdens de handbal-finale voor de World Cup. Daar streed Spanje tegen Denemarken en deelden de prins en prinses de medailles uit. Uiteindelijk ging Spanje er met de winst vandoor. 

Lees verder onder de foto. 

felipe-mary-2013

In 2022 werden de Deense en Spaanse royals nog samen gefotografeerd tijdens de uitvaart van koningin Elizabeth II in Londen. 

Lees verder onder de foto. 

letizia-felipe-2022

We zijn natuurlijk erg benieuwd hoe dit eerste officiële staatsbezoek eruit gaat zien. Het programma ziet er in ieder geval veelbelovend uit. Zo is er een staatsbanket en met de galajurken van Letizia en Mary in ons achterhoofd belooft dat een hoop pracht en praal te worden. We houden het staatsbezoek van Spanje aan Denemarken natuurlijk in de gaten op de website van Blauw Bloed! 

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--