Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Openbare koninklijke agenda na herfstvakantie nog leeg

26 oktober 2020 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben voor komende week, na hun 'anders dan anders' herfstvakantie, een lege publieke agenda. Voor de koning zijn alleen voor donderdag videogesprekken aangekondigd met vertegenwoordigers van de medische sector op Curaçao. Gepraat wordt over de coronacrisis en de gezondheidszorg in dit deel van het Koninkrijk. Eerder voerde Willem-Alexander al zulke gesprekken met zorgwerkers op Aruba en Sint Maarten.

Dat de openbare agenda leeg is, wil overigens niet zeggen dat er geen werkbezoeken zijn gepland. Vanwege de coronamaatregelen worden veel bezoeken van het koningspaar niet meer van tevoren aangekondigd om te voorkomen dat er drukte ontstaat op de plekken waar koning en koningin komen. Media zijn ook niet meer vrij om verslag te doen van de werkzaamheden, maar worden door de Rijksvoorlichtingsdienst geselecteerd en uitgenodigd. Dat gebeurt mede om op die manier bijvoorbeeld de afstandsregels te kunnen handhaven.

Koning Willem-Alexander zal in elk geval bij zijn eerste uitstapje buiten de deur van paleis Huis ten Bosch alle ogen op zich gericht zien na het debacle van zijn onder druk vorige week afgebroken Griekse vakantie. In weerwil van het regeringsadvies om vooral thuis te blijven, verantwoordelijkheid te nemen en geen onnodige reizen te maken, besloot de koning om met zijn gezin aan het begin van de schoolvakantie gewoon naar hun vakantievilla in Griekenland te vliegen. Een 'gele' en daarmee toegestane reisbestemming, maar geheel tegen de geest van het advies.

Historische videoboodschap

Dat laatste zag de koning uiteindelijk zelf ook in, zo zei hij in een historische videoboodschap die afgelopen woensdag werd vrijgegeven. "Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben. Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving. Ons eigen besluit terug te keren is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan", aldus Willem-Alexander. Dat zijn oudste twee dochters Amalia en Alexia pas drie dagen later waren teruggekomen, liet hij onbesproken.

De koning keek ook alvast vooruit. "Wij blijven ons samen met u inzetten om het coronavirus eronder te krijgen. Zodat iedereen in ons land daarna het gewone leven weer kan oppakken, zodra het kan." Dat betekent dat zijn agenda, binnen de wellicht deze week weer strenger wordende coronaregels, daar weer op zal zijn afgestemd. "Dat is nu het allerbelangrijkste en daar gaan wij mee door, naar ons beste kunnen."

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--