Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ophef over uitspraak koning Carl Gustaf over coronabeleid

17 december 2020 · Leestijd 2 min

De Zweedse aanpak van de coronapandemie is een mislukking. Dat zegt koning Carl Gustaf in het televisieprogramma 'Het jaar met de koninklijke familie' waarvan donderdag een fragment is vertoond in de Ochtendstudio van televisiezender SVT. De uitspraak heeft meteen voor de nodige ophef gezorgd omdat het niet gebruikelijk is dat de koning zich zo kritisch uitlaat.

"Hij gaat zijn boekje niet te buiten, maar het is ongewoon scherp", meende hoogleraar Joakim Nergelius van de Universiteit van Örebro in een reactie in de krant Expressen. "Hij had ook kunnen zeggen 'het is tragisch, of iets dergelijks, maar hij spreekt van falen en een mislukking."

Koning Carl Gustaf en koningin Silvia hadden twee maanden geleden ook al voor enige opschudding gezorgd toen ze zich bij een bezoek aan het Karolinka-ziekenhuis lieten ontvallen niets te begrijpen van het Zweedse beleid aangaande het dragen van mondkapjes. Hoewel dat wereldwijd werd aangeraden, werd het in Zweden juist ontraden. Het zou niet helpen. "Ik denk dat veel mensen willen weten waarom we ze niet moeten dragen", aldus koningin Silvia. "Niemand die me dat kan uitleggen", voegde koning Carl Gustaf eraan toe.

Verbindende rol

De Zweedse koning wordt geacht een verbindende rol te spelen en zich te onthouden van politieke uitspraken. In de traditionele terugblik op de activiteiten van de koninklijke familie, die SVT later deze maand uitzendt, spreekt Carl Gustaf over de pijn van families die geen afscheid hebben kunnen nemen van hun geliefden die zijn gestorven aan het coronavirus.

De koning vertelt zich bewust te zijn van het risico op besmetting voor hem en zijn vrouw. "Het komt steeds dichterbij", merkt hij op. In november raakten zijn zoon prins Carl Philip en schoondochter prinses Sofia besmet en onderging het koningspaar een coronatest, waaruit bleek dat de twee niet besmet waren.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--