Waar of niet waar: is de oranje wortel een eerbetoon aan de Oranjes?
Misschien heb je wel eens gehoord over de connectie tussen de oranje wortel en het Huis Oranje-Nassau. Het verhaal luidt dat de oranje wortelen hun kleur én populariteit te danken hebben aan ons koningshuis. Maar is dit wel zo? Wij zochten het voor je uit!
Volgens dit verhaal worden wortels in de 17e eeuw ingezet om de populariteit van de Oranjes te vergroten. Wanneer de Tachtigjarige Oorlog eindigt in 1648 is Nederland niet meer onder het bewind van de Spanjaarden. Om dit te vieren, zouden wortelboeren hebben besloten om alleen nog maar oranje wortels te verbouwen.
Lees verder onder het schilderij.
Sinaasappelen of wortels
Dit verhaal is veel verspreid, maar klopt dit eigenlijk wel? Helaas niet, zo vertelt culinair historicus Lizet Kruyff in een interview aan het AD. "De wortelen komen oorspronkelijk helemaal niet uit Nederland, maar uit Italië en Spanje. De wortelen gingen met de Italianen mee op reis. Italianen namen het mee naar hun handelshuizen in Noord-Europa, net zoals wij ook drop meenemen als we op vakantie gaan naar een ander land. Als de Oranjes het hebben over een vrucht die ze associëren met het Huis Oranje-Nassau zijn dat sinaasappelen, geen wortels", aldus Kruyff. "Als je schilderijen ziet van de oude Oranjes, dan zie je dat ze altijd geassocieerd worden met sinaasappelbomen, niet met wortelen."
Gekweekt voor de Oranjes
Ook gaat het verhaal rond dat oranje wortels gekweekt zouden zijn als eerbetoon aan Willem van Oranje-Nassau. Ook dit lijkt niet te kloppen. Wetenschappelijk genetisch onderzoek maakt namelijk duidelijk dat de oranje wortel al lang bestond voordat het Huis van Oranje-Nassau haar intrede deed in de Nederlanden.
Lees verder onder het schilderij.
Benieuwd waar de achternaam van de Oranjes vandaan komt? Lees het hier!
Meest populaire kleur
Hoe dan ook, de oranje wortels waren in de 17e-eeuwse Nederlanden veel populairder dan de anders gekleurde varianten. Dat dit te maken had met de voorliefde van de boeren voor het huis Oranje lijkt dus niet het geval te zijn. Een mogelijke verklaring zou de smaak van de oranje variant kunnen zijn - de oranje wortels waren het lekkerst. Deze variant was zachter en minder vezelig dan veel andere wortelsoorten. Ook zag een maaltijd er veel smakelijker uit met een oranje kleurtje dan met de kleur van de andere wortels.
Foto's: ANP
Geschreven door
Lydia Reitsma