Oranjes koesteren warme band Desmond Tutu
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima koesteren "met dankbaarheid herinneringen aan aartsbisschop Desmond Tutu". Dat laten zij zondag weten in een reactie op het overlijden van de aartsbisschop en Nobelprijswinnaar. Ook prinses Mabel heeft laten weten een bijzondere band met Tutu gehad te hebben.
"Met onverwoestbare blijmoedigheid streed hij voor recht en vrede. Hij gaf stem aan de hoop. Zijn innemende persoonlijkheid en karakteristieke lach hadden een grote wervende kracht en hielpen velen op het pad naar verzoening", aldus de koning en koningin.
Ook prinses Mabel reageert op het overlijden van Tutu. Zij stonden samen aan de basis van de organisatie Girls Not Brides, die probeert een einde te maken aan het uithuwelijken van kinderen. In een lang bericht heeft zij teruggekeken op haar vriendschap met de aartsbisschop. "Arch", zoals Mabel naar hem verwijst, was volgens haar een "zeer loyale vriend", die haar bijstond nadat haar man Friso in een coma was geraakt na een ski-ongeval in het Oostenrijkse Lech.
"Ik zal altijd dankbaar zijn voor de steun en advies die hij mij gaf toen mijn man ernstig gewond raakte", schrijft Mabel op de website van Project Syndicate. "Arch belde me elke dag in de lange maanden dat Friso niet bij bewustzijn was. Soms spraken we uren, soms maar een paar minuten. Maar hij maakte duidelijk dat hij er altijd voor me was."
Volgens Mabel is het onmogelijk om alles te zeggen over de "stoere, grappige en briljante reus van sociale rechtvaardigheid". Ze zegt dat ze zal proberen hem te herdenken door elke dag kleine acties te ondernemen om een verschil te maken, en wil vasthouden aan zijn overtuiging dat het goede zal overwinnen in deze onrustige wereld.
Tutu overleed zondag op 90-jarige leeftijd. Desmond Mpilo Tutu was een vasthoudende tegenstander van de apartheid in Zuid-Afrika. Voor zijn geweldloos verzet kreeg de geestelijke in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede.
In 1985 werd Tutu de eerste zwarte aartsbisschop van Kaapstad en daarmee het hoofd van de Anglicaanse Kerk van zuidelijk Afrika. In de jaren 80 werd Tutu enkele malen gearresteerd, onder meer in 1988 toen hij protesteerde tegen het verbieden van zeventien anti-apartheidsorganisaties. De apartheid was volgens Tutu niet alleen onrechtvaardig, maar ook on-Bijbels en onchristelijk.
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix gaan niet naar de uitvaart van aartsbisschop Desmond Tutu. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst desgevraagd laten weten aan het ANP. De begrafenis vindt plaats op zaterdag 1 januari 2022.
Bron: ANP