Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het is pakjesavond! Zó vieren de Oranjes Sinterklaas

5 december 2023 · Leestijd 3 min

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat het vanavond pakjesavond is! Ook de Oranjes vieren Sinterklaas. Hoe, vraag je? Je leest het hier.

Zoals bij velen het geval is, geloofden de drie prinsessen Amalia, Alexia en Ariane ooit in Sint Nicolaas. De prinsessen bezochten toen ze klein waren met hun ouders de intocht van de ‘goedheiligman’ in hun woonplaats Wassenaar en soms ook in Scheveningen – en daar zijn leuke beelden van!

Trippel-trappel-trippel-trap

Toen ze een stuk kleiner waren, zongen ze nog uit volle borst 'Zie ginds komt de stoomboot' bij de schoorsteen in de hoop dat ze de volgende ochtend hun schoentje gevuld zouden aantreffen. Op YouTube zijn zelfs video's te vinden uit 2008 waarop we de prinsessen met hun ouders zien bij de intocht. Ze staan dan ook gewoon tussen het publiek. En op hetzelfde kanaal zien en horen we prinses Amalia zingen: 'Zachtjes gaan de paardenvoetjes'. Let vooral op het wat deftig gezongen “Trippel-trappel-trippel-trap”.

Lees verder onder de video. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ook leuk om te lezen: deze surprise kreeg prinses Beatrix van haar drie zoons.

Sinterklaas bij koningin Juliana en prins Bernhard

Voor meer beelden van de Oranjes met Sinterklaas moeten we ver terug, naar eind jaren ’40 en begin jaren ’50 van de vorige eeuw. Het Polygoonjournaal filmt de intocht van de Sint in Amsterdam en daar zijn in die tijd koningin Juliana, prins Bernhard en hun kinderen bij.

Lees verder onder de foto's.  

Kleine prinses Christina krijgt een hand van Sinterklaas, moeder Juliana kijkt toe. - 22 november 1954.
Kleine prinses Christina krijgt een hand van Sinterklaas.
sinterklaas-1952-christina

Tegen Marijke (zij zal zich later Christina noemen) vertelt Sinterklaas dat hijzelf ook weleens stout is geweest. Als koningin ontvangt Juliana veel buitenlandse bezoekers en Sinterklaas bedankt haar dat zij ook hém ontvangt. “Ach, ik krijg er de smaak van te pakken”, is haar spontane reactie.

Sinterklaas anno 2023

Hoe de Oranjes anno 2023 Sinterklaas vieren, vraag je? Dat gaat nu gepaard met surprises en gedichten. Iets waar prinses Beatrix erg goed in schijnt te zijn als we prins Constantijn mogen geloven. In het NPO 1-programma Goedemorgen Nederland zei de prins in 2022 het volgende: "Er werden echt hele bouwsels gebouwd. Nu zijn alle kinderen uit huis dus hebben ze gevraagd of we het zonder surprises kunnen doen en alleen met gedichtjes."

"Maar normaal gesproken maken ze daar heel veel werk van. Vooral onze jongste dochter Leonore begint ongeveer half oktober al met de lootjes van: 'jongens, we moeten weer aan de bak'". Dat belooft een creatieve avond voor het gezin van prins Constantijn en prinses Laurentien. 

Foto's: ANP 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--