Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: Dit zijn 'overbodige' royals

7 mei 2021 · Leestijd 3 min

Wat hebben prins Joachim van Denemarken en prins Laurent van België met elkaar gemeen? Het zijn niet de royals die het meest nodig zijn. Hoe richten zij hun leven in? Hans Jacobs, verslaggever Koninklijk Huis voor het ANP, geeft tekst en uitleg.

Het ene koningshuis is groter dan het andere koningshuis. Vandaar dat er soms gekeken wordt wie nodig is om het koninklijke bedrijf draaiend te houden, en wie niet. De Belgen noemen dit de prinsen en prinsessen 'op overschot'. Hoe is dit in verschillende landen geregeld?

Nederland

In Nederland is het koningshuis goed afgebakend, vertelt Hans Jacobs. "We hebben het Koninklijk Huis en de koninklijke familie. Daar is een knip gemaakt. Het koninklijk huis bevat de koning met zijn gezin, zijn broer Constantijn en schoonzus Laurentien. Ook hebben we prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven erbij gehouden. De knip zit bij de royals die twee stappen verwijderd van de koning. Zo zijn de kinderen van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven geen onderdeel meer. Dat zijn allemaal prinsen en prinsessen op overschot. We zien ze één keer per jaar op Koningsdag. Dan is het handig als ze erbij zijn, dan staan er tienduizenden langs de kant die allemaal een handje willen. Dan kan het geen kwaad om veel prinsen en prinsessen te hebben die dat kunnen doen."

België

Het beste voorbeeld van een 'overbodige royal' is prins Laurent van België. "Echt een overtollige prins die je niet nodig hebt. Toen hij opgroeide was hij dat nog wel. Hij was hij nummer drie in de troonopvolging en het is in de Belgische geschiedenis voorgekomen dat die koning moest worden. De regels zijn veranderd, hij duikelde de trap af en hij kwam laag te staan. Nu is er niks meer voor hem te doen. Hij wil misschien wel, maar zijn broer de koning geeft hem geen taken."

Denemarken

Een ander voorbeeld van een koningshuis met een overbodige prins is Joachim, de jongere broer van prins Frederik. "Die heeft inmiddels zoveel kinderen, dat Joachim er niet meer toe doet. En dat vindt hij heel moeilijk, want hij vindt zichzelf heel belangrijk en staat bekend als zeer arrogant. De Denen zaten met hem in de maag. De oplossing is gevonden nu hij militair attaché is in Parijs. Dan loopt hij niemand in de weg en kan hij zichzelf nog steeds belangrijk vinden."

Wil je meer weten over dit thema? Bekijk dan het gehele item met Hans Jacobs bovenaan dit artikel!

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--