Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Overlevende Watersnoodramp Jo Tanis-Meijer sprak met prinses Beatrix tijdens herdenking: 'Echt een moederfiguur'

2 februari 2023 · Leestijd 3 min

Tijdens de Watersnoodramp in 1953 wordt de dan tweejarige Jo Tanis-Meijer op wonderbaarlijke wijze gered. Ze vertelde haar verhaal aan prinses Beatrix tijdens de herdenking in Oude-Tonge van deze verschrikkelijke gebeurtenis.

In de rooms-katholieke kerk in Oude-Tonge zit Jo Tanis-Meijer helemaal vooraan. Tijdens de herdenking van de Watersnoodramp, precies 70 jaar geleden, mag zij in aanwezigheid van prinses Beatrix haar verhaal vertellen. Een onwaarschijnlijk verhaal, maar toch echt gebeurd.

Jo Meijer-Tanis herinnert zich niks meer van de Watersnoodramp, ze is nog maar twee jaar oud. Tijdens de nacht van de ramp neemt haar vader haar op de arm. Samen belanden ze op een dijk, waarna ze naar het nabijgelegen Dirksland kunnen lopen. Haar vader, dan 39 jaar oud, heeft niet lang daarvoor met eigen ogen gezien dat zijn zoon moet loslaten en verdrinkt. Ook de moeder van Jo overleeft de ramp niet. Dat Jo op de arm van haar vader kan blijven zitten, is haar redding.

Herdenking

Na de ramp worden Jo en haar vader opgevangen in een gezin. Maar eenzaam is het wel. Jo mist haar moeder vreselijk. "Ik had geen moederschoot meer om op te kruipen", zo vertelt ze in haar toespraak.

In die tijd wordt er ook niet over verdriet gesproken. "Dat deed je niet. Later, toen mijn kleindochter er aan mij vragen over begon te stellen begon ik na te denken en ben ik er meer over gaan praten."

JoTanisherdenking1
JoTanisherdenking3

Na de herdenkingsplechtigheid mag Jo in een aparte ruimte nog even in gesprek met prinses Beatrix. "Dat was heel fijn en bijzonder. De spanning viel eraf. Ze is echt een moederfiguur. De moeder die ik heb gemist, denk ik weleens. En de hofdame van de prinses schonk koffie." Jo kan in alle rust haar verhaal aan de prinses vertellen. 

Bekijk het hele verhaal van Jo Tanis-Meijer en de rest van het verslag in de video bovenaan deze pagina.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Watersnoodramp bij de EO

Tv-special De Nacht van '53

De EO en Omroep Zeeland samen een tv-special ontwikkeld: De nacht van ’53.  Presentator Kefah Allush neemt je mee in de spannende en dramatische uren vlak voor en nadat de dijken breken. Op verschillende locaties in Zeeland en Zuid-Holland brengt Kefah het verhaal van die nacht tot leven, van uur tot uur. Daarnaast komen er ook ooggetuigen aan het woord die als kind de Watersnoodramp hebben meegemaakt. 

De nacht van '53, is in één nacht opgenomen. Kefah trekt in deze nacht langs een aantal belangrijke locaties. Zo is hij naar het Keizersbolwerk in Vlissingen, het Katseveer aan de Oosterschelde en de kerktoren van Oude-Tonge geweest. Met behulp van visuele technieken neemt hij de kijker vanuit de geschiedenis mee naar het nu. Wat zou het betekenen als je woonplaats, straat of huis getroffen wordt door een watersnood zoals die in 1953?

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--