Paul en de Monumenten: prins Bernhard in Amersfoort en Breda
In de serie ‘Paul en de monumenten’ neemt Paul Rem, conservator van Paleis het Loo, ons mee naar koninklijke monumenten. Vandaag twee monumenten ter ere van prins Bernhard.
Op 11 december 2004 werd de kist met het lichaam van prins Bernhard op een affuit geplaatst in plaats van in een zogenaamde ‘lijkkoets’. Een affuit is het onderstel van een kanon en dat heeft met de krijgsmacht te maken. En prins Bernhard hád wat met de krijgsmacht.
De Bernhardkazerne in Amersfoort staat er sinds 1939 en is dé kazerne voor de cavalerie. Vroeger was dit het onderdeel van soldaten te paard en op de fiets, later worden tanks en pantservoertuigen gebruikt.
Prins Bernhard zien we op het monument als huzaar. Het beeld is gemaakt door Therese de Groot. In december 1936 werd prins Bernhard beëdigd als officier bij de huzaren en het monument is de blijvende herinnering daaraan. Prinses Juliana onthulde het beeld in 1991. “Ik kwam als huzaar en ik ga heen als huzaar” zou de prins hebben gezegd. Wanneer de kist met het lichaam van prins Bernhard naar de grafkelder wordt gedragen, wordt dat gedaan door acht huzaren.
Lees verder onder de foto.
In Breda staat het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht. Hier staat het standbeeld van prins Bernhard als air-commodore van de Britse Royal Air Force. Het is gemaakt door het echtpaar Jean en Marianne Bremers. Het is in 1988 onthuld door prinses Juliana ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Luchtmacht.
Oorspronkelijk stond het beeld bij het hoofdkwartier in Den Haag, maar toen de Luchtmacht naar Breda vertrok, verhuisde het beeld mee. Bernhard had vele uniformen en die droeg hij ook vaak. Zoals elk jaar op Prinsjesdag. In augustus 1976 verscheen het rapport van de ‘Commissie van Drie’ over de Lockheed-affaire. “De prins had zich te lichtvaardig begeven in transacties, die de indruk moesten wekken dat hij gevoelig was voor gunsten” aldus het rapport. Een van de maatregelen die de regering trof was dat de prins zijn functies en adviseurschappen bij de krijgsmacht moest neerleggen. Het uniform ging uit, en blééf uit.
Lees verder onder de foto.
In de vorige aflevering was de kijkersvraag: In de tuinen van Paleis Soestdijk staat naast het beeld van koningin Juliana en prins Bernhard meer beelden. Een daarvan is van een toenmalige Nederlandse televisieheld in een gelijknamige serie die in 1972 en 1973 werd uitgezonden door de NCRV. Het beeld werd op 30 april 1973 overhandigd aan koningin Juliana door de hoofdrolspeler zelf. Over welke televisieheld hebben we het?
Antwoord: Bartje. Het antwoord ‘Jan Krol’ (de hoofdrolspeler zelf) rekenden wij ook goed.
De winnaar van het boek ‘Monumenten voor Nassau en Oranje’ is deze week: Janneke Meijer uit Heerlen
De vraag bij deze aflevering is:
Na de Tweede Oorlog kreeg prins Bernhard de functie van Inspecteur-Generaal van de krijgsmacht. Een soort van ‘ombudsman’. In april 1945 werd het hoofdkwartier van de Inspecteur-Generaal gevestigd op een landgoed in Hilversum. Het is nu nog regelmatig in het nieuws. Afgelopen oktober vond hier het overleg plaats over een coalitieakkoord door VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Wat is de naam van dit landgoed?
Stuur uw antwoord uiterlijk donderdag 11 november 2021 naar blauwbloed@eo.nl.