Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paul en de Provincie: Gelderland, bevrijdingsstad Wageningen

5 mei 2021 · Leestijd 2 min

Kunsthistoricus Paul Rem is voor ons stad en land afgereisd om alle koninklijke hoogtepunten in de provincies op te zoeken. Vorig jaar was Paul in de provincie Gelderland, in de gemeente Wageningen. Onlosmakelijk aan Wageningen verbonden is de 'capitulatie' van de Duitse troepen.

Op 5 mei 1945 worden in Hotel De Wereld in Wageningen de capitulatievoorwaarden van de Duitse troepen in Nederland ondertekend, in aanwezigheid van prins Bernhard. Hij was op dat moment commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten. De capitulatie zélf had al een dag eerder plaatsgevonden. Op 4 mei 1945 op de Lüneburger Heide.

Bij de herdenking van 10 jaar bevrijding geeft koningin Juliana een speech in Wageningen.
Bij de herdenking van 10 jaar bevrijding geeft koningin Juliana een speech in Wageningen.

In 1955 herdenkt Nederland 10 jaar bevrijding. Koningin Juliana en prins Bernhard zijn in Wageningen en worden rondgereden in de zogenaamde ‘crème calèche’. Dit rijtuig was een geschenk van koningin Emma aan koningin Wilhelmina bij haar inhuldiging in 1898.

Ook prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Marijke zijn aanwezig bij de herdenking van 10 jaar bevrijding in Wageningen. 

restauratie-capitulatiezaal.jpg

Prins Bernhard is altijd nauw verbonden gebleven met Wageningen. Zo opende hij in 1975 de gerestaureerde capitulatiezaal van het voormalig Hotel De Wereld.

De jaarlijkse traditie van het defilé bestaat nog steeds. Prins Bernhard is een trouw bezoeker en neemt vele malen het defilé in Wageningen af. Op 5 mei 2004 stond hij hier voor het laatst. Enkele maanden later, in december van dat jaar, is prins Bernhard overleden.

Lees verder onder de foto's.

Willem-Alexander neemt het laatste veteranendefilé af in 2005.
Willem-Alexander neemt het laatste veteranendefilé af in 2005.

In 2005 is het prins Willem-Alexander die in de plaats van zijn grootvader voor de laatste keer het veteranendefilé in Wageningen afneemt. Sindsdien wordt de Nationale Veteranendag georganiseerd in Den Haag en is er ieder jaar in Wageningen een Bevrijdingsdefilé waarbij de ondertekening van de capitulatievoorwaarden wordt herdacht. 

Toen in 2013 koning Willem-Alexander en koningin Maxima alle provincies bezochten, kwamen zij in Gelderland ook in Wageningen. Hier stonden ze even stil bij de plaquette die herinnert aan de grootvader van de koning, prins Bernhard.

Lees verder onder de foto's.

In 2015 waren prinses Margriet en Pieter Van Vollenhoven samen aanwezig bij het Bevrijdingsdefilé. Pieter zélf woont elk jaar het defilé bij.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--