Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit persoonlijke accent van Camilla tijdens de kroning is je waarschijnlijk ontgaan

8 januari 2024 · Leestijd 3 min

In de documentaire 'Charles III The Coronation Year' zien we hoe Charles en Camilla zich voorbereiden op de kroning die vorig jaar plaatsvond in Londen. We krijgen een uniek kijkje in het proces voorafgaand aan dit grote en belangrijke evenement. Zo heeft Camilla een persoonlijk accent aan de kroning toegevoegd en dat is je waarschijnlijk niet eens opgevallen.

Alle ogen waren op 6 mei 2023 gericht op Charles en Camilla die op die dag gekroond werden tot koning en koningin. Zo ging de kroning gepaard met eeuwenoude rituelen. De regalia en de gewaden van het paar hadden de hoofdrol. En op een van de kroningsgewaden van Camilla zat een leuk persoonlijk accent. 

Een gewaad met persoonlijk borduurwerk

Na de ceremonie droegen Camilla en Charles bij het verlaten van Westminster Abbey een ander gewaad dan bij binnenkomst. Charles droeg die dag twee gewaden die van zijn grootvader, koning George VI, zijn geweest. Camilla droeg bij binnenkomst het gewaad dat koningin Elizabeth bij haar kroning droeg in 1953. Maar bij het verlaten van de kerk droeg Camilla een nieuwe purperen fluwelen mantel. De purperen mantel van Camilla is speciaal voor haar gemaakt mét persoonlijk borduurwerk.

Lees verder onder de foto. 

kroning-camilla-sleep
Hier zie je het borduurwerk op de sleep van het gewaad.

In de documentaire 'Charles III The Coronation Year' krijgen we te zien hoe twintig borduursters dag en nacht in de weer zijn geweest om de fluwelen mantel van prachtig borduurwerk te voorzien. De decoraties van gouddraad en parels op het gewaad vertellen namelijk het verhaal van Camilla, van haar jeugd tot aan verjaardagen, familie en huwelijk. Het thema: een wilde bloementuin. Een passend thema voor Camilla die enorm van het buitenleven houdt.

Elke bloem heeft een betekenis

In de bloementuin op de sleep heeft elke plant en bloem een betekenis. “Mirte staat voor liefde”, zegt Gemma Murray van Royal School of Needlework in de documentaire. “Chrysanten staan voor blijdschap en tederheid.” Onderin de sleep bevindt zich een wilde bloementuin en verder naar boven zie je prachtige voorjaarsbloemen. “Mei is de tijd van hoop en van een nieuw begin", zegt Murray. 

Lees verder onder de foto. 

Camilla_officiële_foto
De officiële foto van koningin Camilla met de purperen sleep.

Ook haar bruiloft met Charles kreeg een rol op de sleep. “Lelietjes-van-dalen uit Camilla’s bruidsboeket.” En de jeugd van Camilla wordt tevens niet overgeslagen. “Een van mijn favorieten is deze gerst die staat voor haar kindertijd op het platteland", zegt Murray. 

Foto's: ANP / Het Britse hof

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--