Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prins Bernhard schaatst voor onderzoek lymfeklierkanker: "Ik ben dankbaar voor een familie die mij steunt"

9 maart 2024 · Leestijd 4 min

Prins Bernhard staat op 24 maart weer op het ijs om mee te doen aan De Hollandse 100. Tijdens deze sportieve duatlon halen hij en veel andere Nederlanders geld op voor goed onderzoek naar de aard en behandeling van lymfeklierkanker. De prins, die de stichting Lymph & Co heeft opgezet, werd in 2013 zelf getroffen door de ziekte. Wij spraken met hem tijdens de kick-off van dit jaarlijkse evenement.

"Ik stond vandaag weer voor het eerst op de schaatsen! Dat voelt toch wel erg mooi," begint Bernhard enthousiast. Vandaag staat hij samen met zijn vrouw Annette op het ijs tijdens de kick-off van De Hollandse 100 op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. "Het blijft altijd een heel mooi evenement. Elke keer heb je weer nieuwe deelnemers met nieuwe verhalen en die verhalen zijn vaak heel aangrijpend. Deelnemers maken soms iets heel erg moeilijks mee. Dan blijft het mooi om te zien hoe je met fietsen, schaatsen en nu ook lopen iets positiefs voor andere mensen kunt doen"

Lees verder onder de foto's.

de Hollandse 100
Bernhard en zijn vrouw en Annette op de Jaap Eden IJsbaan tijdens de aftrap van De Hollandse 100.
prins-bernhard
De Hollandse 100
Professioneel schaatser Marianne Timmer leert Bernhard de 'pootje over' schaatstechniek.

Getroffen door lymfeklierkanker

Zelf heeft Bernhard ook een moeilijke periode achter de rug. In 2013 werd hij getroffen door lymfeklierkanker in de vorm van het non-hodgkinlymfoom. Nu gaat het gelukkig goed met hem. "Ik denk dat iedereen die kanker heeft gehad een bepaalde mate van onzekerheid over zijn gezondheid houdt. Je denkt er snel aan terug als je ergens last van hebt. Ik denk dat heel veel momenten die je daardoor meemaakt en het proces daaromheen snel naar boven komen. Dat maakt je eigenlijk ook alleen maar dankbaarder voor het leven, en een heleboel kleine dingen in het leven."

Lees verder onder de foto.

prins-bernhard
In 2013 werd prins Bernhard getroffen door lymfeklierkanker.

Confronterend

Door zijn stichting Lymph & Co wordt Bernhard vaak geconfronteerd met de ziekte. "Het blijft zo dat je er natuurlijk veel mee geconfronteerd wordt. Maar het is natuurlijk wel fijn om met anderen die ermee bezig zijn, en mensen die iets doneren, iets positiefs te kunnen terugdoen voor iets dat heel negatief is geweest tien jaar geleden."

Lees verder onder de foto.

Simon-keizer
Simon Keizer doet dit jaar voor de zevende keer mee met De Hollandse 100.

Dankbaar voor steun familie

De prins is dankbaar voor de steun van zijn familie in de tijd dat hij ziek was. "Nou, ik denk zeker dat ik veel geluk had met een familie die mij kon ondersteunen. Dat zag ik ook toen ik op de intensive care lag. Er waren heel veel mensen die helemaal geen familie hadden, of geen mensen hadden die daar kwamen kijken. Dus dat je familie hebt die dichtbij staat, om je te ondersteunen, is natuurlijk heel fijn! En dat zie je nog steeds. Daar mag ik heel dankbaar voor zijn."

Lees verder onder de foto's.

Hollandse 100
Prins Bernhard omhelst zijn vader, Pieter van Vollenhoven, tijdens de eerste editie van De Hollandse 100 in 2015.
prins-bernhard
Prins Bernhard samen met zijn vrouw, prinses Annette van Oranje, en zijn moeder, prinses Margriet, tijdens de kick off van De Hollandse 100 in 2019.

Zijn familie steunt hem nu nog steeds op de schaatsbaan, hoewel zijn dochter, Isabella van Vollenhoven, er niet bij is deze keer. "Mijn dochter is in New York stage aan het lopen, dus die kan er nu niet bij zijn, maar dat is wel good for her! We hebben heel veel edities en ze komt wel weer een andere keer. Ik ben ook wel heel blij dat ze nu die ervaring op kan doen", aldus de trotse vader.

Lees verder onder de post en de foto.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Bernhard
Bernhard en zijn dochter Isabella bij de trainingssessie in aanloop naar de Hollandse 100 in 2016.

Prins Bernhard is niet de enige royal die van schaatsen houdt, bekijk hier de leukste foto's van royals op het ijs.

Kanker is geen lokale ziekte

De prins organiseerde in 2015 de eerste editie van De Hollandse 100. "Het blijft een soort gat in de markt, wat je eigenlijk niet verwacht bij zo’n grote kankersoort. Bij kinderen is het de derde, bij volwassenen de vierde en de vijfde kankersoort. Eén op de 50 mensen krijgt het, dus wat dat betreft is het echt een grote kankersoort. Als je dan ziet dat er geen toegewijd fonds voor was om hiervoor geld op te halen is dat moeilijk te begrijpen. En zeker omdat alle fondsen die er zijn om daarvoor geld op te halen lokaal zijn... kanker is natuurlijk geen lokale ziekte. Wat wij met Lymph & Co doen is het beste, meest baanbrekende onderzoek ter wereld ondersteunen. We kijken ook waar de samenwerking tussen de verschillende landen mogelijk is. Dat is bij andere onderzoeksfondsen eigenlijk niet mogelijk. Dus het is mooi om te zien wat wij in Nederland doen voor een wereldwijde kankersoort."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Vorig jaar haalde prins Bernhard met De Hollandse 100 een fors bedrag op: 351.000 euro.

Foto's: ANP/Instagram @isabellavanvollenhoven @bernhardvanoranje

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--