Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Elfstedentocht en een aanzoek: de leukste foto's van royals op het ijs

28 februari 2024 · Leestijd 3 min

Nu de lente steeds dichterbij komt zijn de meeste royals terug van de wintersportvakantie. Maar skiën is niet de enige winterse sport waar de koninklijke familie in uitblinkt. Als het vriest worden de schaatsen ook uit het vet gehaald. Van de elfstedentocht tot romantische aanzoeken, wij hebben de leukste foto's van de royals op schaatsen verzameld.

Een winters aanzoek

In 2021 krijgen wij een romantisch inkijkje in het huwelijksaanzoek van Willem-Alexander naar Máxima. Het paar verlooft zich in 2001 wanneer de toenmalige prins op zijn knieën gaat na een lange tocht op het ijs. Twintig jaar later doen ze het aanzoek nog eens na omdat die plek zoveel voor hen betekent. Deze keer mochten we allemaal meekijken. Wat een lieve foto!

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De mysterieuze deelnemer aan de Elfstedentocht

In 1986 meldt een zekere W.A. van Buren zich aan voor de elfstedentocht. Niemand heeft dan nog door dat deze mysterieuze schaatser eigenlijk prins Willem-Alexander is. Als de prins door het Friese Stavoren schaatst, wordt hij toch herkend. Het is geen makkelijke tocht voor de jonge prins, maar hij weet de finish te behalen. Wij zijn daar maar wat blij mee, want de barre tocht leverde déze mooie foto's op.

Lees verder onder de foto's.

willem-alexander-elfstedentocht2
willem-alexander-elfstedentocht
willem-alexander-elfstedentocht3
Prins Willem-Alexander bereikt de finish van de Elfstedentocht in 1986.

Terug in de tijd

Voor deze foto gaan we nog verder terug in de tijd, wanneer de jonge prinses Juliana schaatslessen krijgt van haar moeder, koningin Wilhelmina. In de eerste wintermaanden van 1917 leert prinses Juliana schaatsen, onder meer in Leeuwarden. Eerst mag de prinses het proberen met een hekje, dan aan de rijstok en tenslotte zelfstandig. Ze had er duidelijk plezier in. Ook koningin Wilhelmina bond de schaatsen onder. De hofdame, een verzorgster en een lakei met hoge hoed bleven ook niet achter.

Lees verder onder de foto's.

prinses Juliana
De jonge prinses Juliana krijgt schaatsles van koningin Wilhelmina.
FA-1081_03
prinses Juliana
De hofdame, een verzorgster en een lakei met hoge hoed doen ook mee met de schaatsactiviteiten.

Schaatsen om kanker te bestrijden

In 2015 is de Hollandse 100 in het leven geroepen. Tijdens deze duatlon schaatsen de deelnemers 10 kilometer en fietsen vervolgens 90 km voor onderzoek naar lymfeklierkanker. Dit sportevenement is een initiatief van stichting Lymph & Co, de stichting van Prins Bernhard. De prins heeft in 2013 lymfeklierkanker gehad en zet zich in voor goede onderzoeken om deze ziekte te bestrijden.

Lees verder onder de foto's.

Hollandse 100
Prins Bernhard omhelst zijn vader, Pieter van Vollenhoven, tijdens de eerste editie van De Hollandse 100 in 2015.
Hollandse 100
Prins Bernhard en Marianne Timmer op de Jaap Eden IJsbaan tijdens de kick-off van De Hollandse 100 in 2023.

De prins doet zelf jaarlijks ook mee aan de sportieve activiteit. Zo werd hij vorig jaar op de foto gezet met Marianne Timmer tijdens de kick-off. De editie van 2023 was een groot succes, het evenement haalde ruim 351.000 euro op. Dit jaar doet de prins ook weer mee, afgelopen dinsdag was hij weer te zien op de schaatsbaan met Marianne Timmer tijdens de aftrap van het evenement.

De Hollandse 100
Professioneel schaatser Marianne Timmer leert Bernhard de 'pootje over' schaatstechniek.

Foto's: ANP / Koninklijke Verzamelingen, Den Haag / Instagram @koninklijkhuis

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--