Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prins Charles druk met videobellen

21 april 2020 · Leestijd 3 min

Prins Charles heeft is maandag druk bezig geweest met het inspreken van videoboodschappen. De prins van Wales opende voor de tweede keer een noodhospitaal op afstand en ook sprak hij een videoboodschap in vanwege Jom Hasjoa, de jaarlijkse dag waarop de Holocaust wordt herdacht.

Charles had begin deze maand de primeur toen hij vanuit zijn buitenverblijf in Schotland een noodhospitaal in Londen opende. Hoewel dat tot een paar weken geleden nooit was voorgekomen in de geschiedenis van het Britse hof, lijkt het ondertussen al gemeengoed. Ook Charles' oudste zoon prins William opende onlangs een tijdelijk ziekenhuis virtueel.

Maandag was het weer de beurt aan Charles, die ook dit keer niet vergat de enorme inspanning van de NHS, de Britse zorg, te prijzen. "Wat anders kan ik zeggen dan 'diolch o galon'", sprak de prins in zijn beste Welsh. "Ik wil de warmst mogelijke dank betuigen voor wat u hebt gedaan, en alles wat u zult doen in dit ziekenhuis, en al die andere veldhospitalen in heel Wales." De prins deed de opening deels in het Welsh, omdat het tijdelijke coronaziekenhuis in Cardiff staat.

Charles omschreef het coronavirus als "de vreselijke dreiging waarmee we worden geconfronteerd". Ook de 71-jarige Britse troonopvolger wist niet te ontkomen aan de pandemie. Eind vorige maand maakte Clarence House bekend dat Charles besmet was met het coronavirus. De prins had last van milde klachten en zonderde zich in Schotland af. Op 30 maart kwam hij in goede gezondheid uit quarantaine.

Holocaust herdenking

Maandagavond heeft prins Charles in een videoboodschap Britten die de Holocaust hebben overleefd geprezen. De Britse troonopvolger deed dit vanwege Jom Hasjoa, de jaarlijkse dag waarop de Holocaust wordt herdacht.

Charles noemt de mannen, vrouwen en kinderen die hun leven na de Tweede Wereldoorlog hebben opgebouwd "levende helden". "Zij zijn en blijven voorbeelden voor de wereld voor hoe het mogelijk is om tegenspoed te overwinnen", aldus de prins in zijn video die op social media werd gedeeld. "Hoewel ze zichzelf als de gelukkigen mogen beschouwen toen zo veel mensen het niet overleefden, zijn ze voor ons niets minder dan levende helden", aldus Charles. "Ze waren vastbesloten om niet alleen te overleven - maar ook te gedijen - terwijl ze nieuwe levens, een thuis en gezinnen opbouwden hier in het Verenigd Koninkrijk."

De prins was in januari nog in Israël voor het World Holocaust Forum waar werd stilgestaan bij de bevrijding van Auschwitz, dit jaar precies 75 jaar geleden. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren bij de jaarlijkse herdenking in Jeruzalem.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--