Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prins Christian viert zijn 18e verjaardag samen met deze royals

5 oktober 2023 · Leestijd 4 min

De Deense prins Christian wordt op 15 oktober 18 jaar en dat is reden voor een feestje! Zijn verjaardag wordt in Denemarken dan ook groots gevierd. Zo zijn er uiteraard royals bij uitgenodigd en belooft de dresscode een hoop glitter en glamour. We nemen je mee in de gastenlijst.

De zoon van kroonprins Frederik en prinses Mary blaast volgende week 18 kaarsjes uit en zo'n feestelijke gebeurtenis slaan ze niet snel over in Kopenhagen. Er wordt dan ook een galadiner georganiseerd op het Christiansborg Paleis in de hoofdstad. Naast de Deense koninklijke familie zijn er ook andere koningshuizen te gast.

Deze royals gaan naar het verjaardagsfeest van prins Christian

Zo hebben kroonprins Haakon van Noorwegen en zijn 19-jarige dochter Ingrid Alexandra hun aanwezigheid al bevestigd. Kroonprinses Mette-Marit laat dit bezoek aan haar voorbij gaan in verband met haar gezondheid. Eerder moest ze ook al de uitnodiging voor het jubileumfeest van de Zweedse koning Carl Gustaf afslaan vanwege haar chronische longziekte.

Lees verder onder de foto.

Ingrid Alexandra
Met deze foto laat het Noorse hof weten dat de prinses is afgestudeerd.

Het is overigens niet gek dat kroonprins Haakon bij het verjaardagsfeest aanwezig is. De Noorse prins is immers een peetoom van Christian.

Naast de Noorse royals zijn ook de Zweedse royals van de partij. Bevestigd is dat kroonprinses Victoria van Zweden samen met haar 11-jarige dochter Estelle de trein naar Kopenhagen pakt. Ook dat komt niet uit de lucht vallen, want kroonprinses Victoria is een van de peettantes van prins Christian. 

Lees verder onder de foto.

Kroonprinses_Victoria_en_prinses_Estelle_van_Zweden.jpg
Kroonprinses Victoria matcht hier met haar dochter.

De hamvraag is natuurlijk of de Oranjes ook naar Kopenhagen afreizen. Die kans is aannemelijk, want koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren vorig jaar ook aanwezig op de achttiende verjaardag van de Noorse prinses Ingrid Alexandra. Ook Prinses Amalia maakte daar haar opwachting en droeg daar voor het eerst een tiara. En niet zomaar een, want het was het huwelijksdiadeem van haar moeder koningin Máxima.

Lees verder onder de foto.

Amalia Elisabeth Alexandra 2022
V.l.n.r. Prinses Amalia, Prinses Elisabeth, prinses Estelle, prinses Ingrid Alexandra, prins Charles van Luxemburg in 2022.

Het koninklijke gezin heeft in ieder geval ruimte in hun agenda. In verband met het staatsbezoek aan Zuid-Afrika, dat op 18 oktober van start gaat, hebben zij in de week van Christians verjaardag namelijk een korte vakantie. Tot op heden is hun aanwezigheid op het galadiner ter ere van de verjaardag van de Deense prins niet bevestigd. 

Ook over de Belgische royals wordt gespeculeerd. Zij waren ook bij het feest van de Noorse prinses Ingrid Alexandra aanwezig en hebben tevens een band met de Denen. Zo is koningin Mathilde een van de peettantes van Christians zus prinses Isabella. 

De dresscode van Prins Christians feest is 'chique le frique'

De voorbereidingen voor het galadiner zijn inmiddels in volle gang. De uitnodigingen zijn de deur uit en ook de dresscode voor de avond is bekend. Op een foto van het X-account Gert's Royals zien we een van de uitnodigingen en de dresscode belooft een hoop glitter en glamour. 

Lees verder onder de foto.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Op de uitnodiging staat 'Galla B', waarbij B staat voor ballgown. Maak je klaar voor galajurken dus! Bij de dresscode passen accessoires zoals een tiara. Mannelijke genodigden kunnen kiezen voor een uniform of 'white tie'.

De kans bestaat dus dat prinsessen Isabella en Josephine hier hun 'tiara-debuut' gaan maken. Al verwacht men wel dat de twee prinsessen pas na hun 18e verjaardag een tiara gaan dragen. 

De verjaardag van prins Christian wordt zo gevierd

Op de ochtend van zijn 18e verjaardag verschijnt Christian samen met zijn familie op het balkon van het paleis van Frederik VIII. Daar kijken ze naar de wisseling van de wacht in Amalienburg. In de avond organiseert koningin Margrethe het galadiner ter ere van de verjaardag van haar kleinzoon. De gastenlijst zou volgens het Deense hof vooral bestaan uit gasten van dezelfde generatie van prins Christian. Waardoor de kans bestaat dat er meer troonopvolgers zijn uitgenodigd die nog niet hebben bevestigd dat ze komen. 

Lees verder onder de foto.

Margrethe jubileum
Kroonprinses Mary, prins Christian, prinses Isabella en kroonprins Frederik.

Leuk om te weten: naast de royals zijn er ook een hoop invloedrijke personen uit Denemarken uitgenodigd, zoals sporters en kunstenaars. Om de gastenlijst compleet te maken mag elke Deense gemeente twee 18-jarige gasten aanwijzen die op het feest mogen komen. 

Lees verder onder de foto.

Confirmatie: 15 mei 2021 was een belangrijke dag voor de prins. Op deze dag werd Christian bevestigd
Confirmatie: 15 mei 2021 was een belangrijke dag voor de prins. Op deze dag werd Christian bevestigd als lidmaat van de Evangelisch-Lutherse kerk.

Op een ander belangrijk moment zal Christian als toekomstige koning deelnemen aan een bijeenkomst van de Deense Raad van State, waar hij een zogenaamde plechtige verklaring zal afleggen dat hij zich aan de Grondwet zal houden. Precies zoals prinses Amalia dat ook heeft gedaan nadat ze volwassen is geworden. 

Foto's: ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--