Om bij stil te staan: Prins Friso is vandaag 10 jaar geleden overleden
Tien jaar geleden, op 12 augustus 2013, is prins Johan Friso overleden aan zijn verwondingen ten gevolge van een ski-ongeluk in de buurt van het Oostenrijkse Lech. Hij werd 44 jaar. Zijn overlijden was een grote klap voor de koninklijke familie. We staan vandaag stil bij deze emotionele dag en periode voor de Oranjes.
Op 17 februari 2012 wordt prins Friso (44) bedolven onder een lawine op zijn laatste vakantiedag in Lech. Samen met een vriend skiet hij off-piste waar hij wordt getroffen door een lawine. De prins moet 50 minuten worden gereanimeerd en raakt vervolgens in coma.
Lees ook over:
In herinnering: de mooie jaren van prins Friso
Prins Friso ligt anderhalf jaar in coma
"Iedere keer dat ik bij prins Friso kwam, hoopte ik op een teken dat het beter zou gaan," zegt koning Willem-Alexander in een interview met journalist en televisiemaker Wilfried de Jong in 2017. "En soms waren die tekens er ook wel. Maar dan zeiden ze, neem dat als een geschenk niet als hoop. Ik leefde tussen hoop en vrees. Ik heb altijd hoop gehad."
Lees verder onder de foto.
Op 1 maart 2012 wordt de prins naar het Wellington ziekenhuis in Londen gevlogen, waar zijn moeder (toen nog koningin) Beatrix hem elke week bezoekt. Door de verhuizing is het voor Mabel en de kinderen makkelijker om op bezoek te komen. De Nederlandse koninklijke familie pakt hun werkzaamheden zoveel mogelijk weer op en viert zelfs in april 2012 de laatste Koninginnedag. Daar zegt de toen nog koningin Beatrix dat ze het "jammer vindt dat haar familie dit jaar niet compleet is."
Lees verder onder de foto.
In juli 2012, tijdens de jaarlijkse fotosessie van koning Willem-Alexander en zijn gezin, komt de koning met een update over zijn jongere broer. "Tot op heden is er geen verandering in de toestand van prins Friso, dus de diagnose die gesteld is in Innsbruck is nog steeds van kracht. En we willen via u alle mensen hartelijk bedanken die ons gesteund hebben op 17 februari en ons nog steeds steunen."
Tussen hoop en vrees
Op 19 november 2012 lijkt er een verbetering te zijn in de toestand van de prins. De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat er sprake is van minimale bewustzijn. Maar daar blijft het helaas bij. "Op een gegeven moment is het wel duidelijk dat, bij weinig progressie er ook weinig hoop meer is." Zo vertelt koning Willem-Alexander aan De Jong.
Lees verder onder de foto.
"Dan zie je ook wat er gebeurt met een moeder die een kind verliest of waar een kind ernstig ziek van is. Voor mij is het een hele bijzondere ervaring geweest. Wat dat met een moeder doet, een moeder die dat kind gebaard heeft, en een deel van haar verliest."
Op 9 juli 2013 wordt besloten om prins Friso naar Paleis Huis ten Bosch te verhuizen waar hij verder wordt verzorgd. Daar overlijdt hij op 12 augustus 2013 te midden van zijn vrouw prinses Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria.
Zijn sterfdag, 10 jaar geleden
'Prins Friso is overleden aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk.' Zo maakt de Rijksvoorlichtingsdienst het overlijden van de prins tien jaar geleden bekend.
Lees verder onder de foto.
Ondanks dat de prins al anderhalf jaar in coma lag, komt zijn overlijden onverwachts. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn immers met hun gezin op vakantie in Griekenland. Ook maakt de neef van prins Friso een paar uur voor zijn overleden bekend dat hij in het huwelijksbootje gaat stappen. Een bericht die hij hoogstwaarschijnlijk op een ander moment naar buiten had gebracht als hij van de ernstige situatie van zijn oom afwist.
De uitvaart
Op 16 augustus 2013 wordt Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Johan Friso Bernhard Christiaan David, Prins van Oranje Nassau, Jonkheer van Amsberg begraven in de Stulpkerk in Lage Vuursche. Het ontroert koning Willem-Alexander nog steeds als hij het over de begrafenis van zijn broer heeft. "Ik vind het nog steeds heel aangrijpend als ik dat zie," zegt de koning in hetzelfde interview met Wilfried de Jong waar hij duidelijk tegen de tranen vecht.
Lees verder onder de foto.
De koninklijke familie loopt van Kasteel Drakensteyn naar de Stulpkerk. Met voorop prinses Mabel, prinses Beatrix en de kinderen Luana en Zaria. Alle kinderen dragen witte kleding, die een groot contrast vormen met de zwarte kledij van de rest van de familie.
De (t)rouwjapon van Mabel
Prinses Mabel liet een paar maanden haar trouwjurk met strikken van Viktor&Rolf vermaken in een zwart-witte jurk voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Prins Friso ligt op dat moment nog in coma, en op deze manier is haar man er op deze speciale dag toch een beetje bij.
Lees verder onder de foto.
De jurk draagt ze opnieuw in 2013 bij een herdenkingsdienst voor prins Friso in de Oude Kerk in Delft. In de kerk waar prins Friso en prinses Mabel elkaar op 24 april 2004 het ja-woord gaven. Daar vertellen onder andere koning Willem-Alexander en prins Constantijn over hun overleden broer.
Foto's: ANP