Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ski-ongeluk Friso vandaag tien jaar geleden

17 februari 2022 · Leestijd 2 min

Het skiongeluk waaraan prins Friso uiteindelijk is overleden is donderdag precies tien jaar geleden. De broer van koning Willem-Alexander raakte op 17 februari 2012 bedolven onder een lawine in de buurt van het Oostenrijkse Lech, tijdens de jaarlijkse wintersport van de Oranjes, en raakte in een coma.

De prins overleed op 12 augustus 2013 op 44-jarige leeftijd, "aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn skiongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk", meldde de RVD destijds. In totaal heeft Friso zo'n anderhalf jaar in een coma gelegen.

Lees verder onder de foto

Februari 2012: koningin Beatrix en prinses Mabel komen aan bij het ziekenhuis in Innsbruck waar
Februari 2012: koningin Beatrix en prinses Mabel komen aan bij het ziekenhuis in Innsbruck waar prins Friso zich bevindt.

Op het moment van het ongeluk was de tweede zoon van koningin Beatrix offpiste aan het skiën, samen met jeugdvriend Florian Moosbrugger. Friso werd na het ongeluk naar een ziekenhuis in Innsbruck gebracht, waar hij twee weken verbleef. Daarna werd Friso opgenomen in het Wellington ziekenhuis in Londen, waar hij al enige tijd woonde samen met zijn echtgenote prinses Mabel en hun dochters Luana (2005) en Zaria (2006).

Lech 2011: prins Friso met zijn vrouw Mabel en dochters Luana en Zaria. Deze foto wordt een jaar
Lech 2011: prins Friso met zijn vrouw Mabel en dochters Luana en Zaria. Deze foto wordt een jaar voor het ongeluk gemaakt tijdens de wintersportvakantie.

Ruim een jaar later, in juli 2013, werd hij overgebracht naar zijn ouderlijk huis in Den Haag, Paleis Huis ten Bosch. Daar kwam hij een paar weken later te overlijden. Vier dagen na zijn overlijden, op 16 augustus, is de uitvaart gehouden, in besloten kring in Lage Vuursche (Baarn). Na een dienst in de Stulpkerk werd prins Friso begraven op de daarbij gelegen begraafplaats.

In het Oostenrijkse Lech is woensdagavond stilgestaan bij het fatale ski-ongeluk van prins Friso. In de oude kerk in de wintersportplaats vond een herdenkingsdienst plaats. Bij die herdenking waren zo'n tien tot vijftien mensen volgens een inwoonster van Lech. Er waren geen leden van de koninklijke familie aanwezig. De Oranjes waren niet op de hoogte gebracht van de herdenkingsdienst, aldus het lid van de plaatselijke kerk.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--