Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prins Harry en Meghan worden hertog en hertogin van Sussex

19 mei 2018 · Leestijd 3 min

Prins Harry mag zich voortaan de hertog van Sussex noemen. De titel die koningin Elizabeth voor haar kleinzoon koos, werd zaterdag een paar uur voor zijn huwelijk met Meghan Markle bekendgemaakt. Harry krijgt bovendien de titels graaf van Dumbarton en baron Kilkeel.

Meghan mag zich zodra ze haar jawoord heeft gegeven hertogin van Sussex noemen. Ze wordt geen prinses Meghan, maar mag zich wel prinses Harry van Wales noemen. In het Verenigd Koninkrijk is het gebruikelijk dat een koninklijke bruidegom op zijn huwelijksdag minstens één titel krijgt van de vorst. De bruid neemt dan de bijbehorende vrouwelijke titel aan.

Van actrice naar hertogin

Meghan Markle werd op 4 augustus 1981 geboren in Los Angeles. Vanaf haar vijfde heeft ze les gehad op privéscholen. Ze studeerde Internationale Betrekkingen en Podiumkunsten aan de Northwestern University.

De acteercarrière van Meghan begon in General Hospital, een tv-serie waaraan haar vader als tv-regisseur heeft meegewerkt. Meghans moeder werkte als yoga-docente. De ouders van Meghan scheidden toen ze zes jaar oud was.

In 2011 leerde het grote publiek haar kennen in de serie Suits. Een paar jaar later, in 2014, begon zij met haar nieuw verworven bekendheid haar eigen lifestyleblog The Tig. Voor haar blog heeft ze eens patisseriechef Claire Ptak van de Londense bakkerij Violet Cakes geïnterviewd, die nu haar bruidstaart heeft gemaakt. In 2017 stopte Meghan met haar blog.

Tweede huwelijk

Voor Meghan Markle is het niet haar eerste huwelijk. In 2011 trouwde ze met producer Trevor Engelson. Dat huwelijk hield twee jaar stand.

Als lid van de Britse koninklijke familie zal Meghan zich blijven inzetten voor goede doelen. Ze is ambassadrice bij de Verenigde Naties voor gelijke rechten voor vrouwen. Tijdens een VN-evenement in Peking in 2015 vertelde de aanstaande bruid over hoe ze zich als kind uitsprak voor de rechten van vrouwen. Op school zag de elfjarige Meghan een reclame van afwasmiddel met de boodschap “alle vrouwen in Amerika vechten tegen vieze potten en pannen” waarop twee jongens uit haar klas zeiden “dat is precies waar vrouwen horen, in de keuken”.

Ze herinnert zich boos en gekwetst te zijn en thuis aan haar vader over te hebben verteld. Die zou haar hebben aangespoord om brieven te schrijven. En dat deed ze. Onder meer naar toenmalige first lady Hillary Clinton en de fabrikant van het afwasmiddel. Een maand later veranderde de fabrikant de slogan van "alle vrouwen in Amerika" naar "alle mensen in Amerika".

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--