Prins Harry vertelt over de pijn van het verlies van zijn moeder
Op 31 augustus 1997 overlijdt prinses Diana aan gevolgen van een auto-ongeluk in Parijs. De dan 36-jarige prinses laat twee jonge kinderen achter: prins William van 15 en prins Harry van 12. Laatstgenoemde is openhartig over de impact van haar overlijden. Vorige maand sprak hij met nabestaanden van militairen over de pijn die hij ervaarde door haar dood.
Prins Harry verliest zijn moeder op erg jonge leeftijd en dit heeft altijd een grote rol gespeeld in zijn leven. Hij schrijft veel over het verdriet en het gemis in zijn biografie Spare. Maar ook in gesprekken snijdt hij het onderwerp rouw regelmatig aan. In mei ging de prins in gesprek met Nikki Scott, een moeder wier echtgenoot om is gekomen in Afghanistan. Nikki heeft de stichting Scotty Little Soldiers opgezet, om kinderen te helpen die een ouder hebben verloren in het Britse leger. Tijdens dit gesprek ging het kort ook even over Harry's grote verlies.
"Verdriet zal je opbreken"
Wie zijn biografie heeft gelezen, zal hebben gemerkt dat de eerste paar hoofdstukken voornamelijk om het verlies van zijn moeder, prinses Diana, gaan. De 12-jarige Harry kan het maar niet geloven dat zijn moeder er niet meer is en houdt zich steeds voor dat het een of andere gekke grap moet zijn. Er wordt weinig over haar dood gepraat binnen de paleismuren, waardoor hij de emoties lange tijd wegwuift. "Ik heb het verdriet onderdrukt, zoals veel jongeren gedaan zouden hebben", verklaart Harry in de documentaire Heart of Invictus. Pas in het leger komt de prins erachter dat hij hier een trauma van heeft gekregen, waarna hij in therapie gaat.
Lees verder onder de foto.
In het gesprek met Nikki Scott wordt duidelijk dat de prins het lastig vond om in het rouwproces zowel verdriet als plezier te ervaren. "Je overtuigt jezelf ervan dat de persoon die je hebt verloren wil dat je zo lang mogelijk verdrietig moet zijn, om te bewijzen dat hij of zij wordt gemist", zei Harry. "Maar dan komt het besef: nee, ze willen juist dat je gelukkig bent." Het moeilijkste van het verliezen van een ouder op zo'n jonge leeftijd is volgens Harry "dat je niet over het verlies wil praten omdat je bang bent om verdrietig te worden. Maar na verloop van tijd realiseer je dat over hen praten een manier is om hun leven te vieren". Aan de jongeren die bij het gesprek aanwezig waren, gaf de prins ook nog een advies: "Wanneer je verdriet te lang onderdrukt, want je kunt het niet voor altijd onderdrukken, zal het je opbreken."
Foto's: ANP
Geschreven door
Renée Prenger