Prins Harry openhartig over eigen mentale klachten na tijd in het leger
Prins Harry is in zijn Netflix-documentaire 'Heart of Invictus' openhartig over zijn eigen mentale worstelingen na zijn tijd in het Britse leger. De Britse prins werd voor zijn militaire carrière uitgezonden naar Afghanistan en werd na terugkomst geconfronteerd met mentale problemen waar hij maar moeilijk over kon praten terug in Groot-Brittannië.
Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.
In 'Heart of Invictus' volgen we deelnemers van de Invictus Games over hun eigen trauma's en worstelingen als veteraan. Van fysieke verwondingen tot aan onzichtbare mentale klachten: in de documentaire serie wordt er open en warm over gepraat. Precies wat prins Harry mistte na zijn uitzending in Afghanistan, dat ook bij hem zijn sporen achterliet.
Lees ook over:
Deze royals maken met hun stichtingen mentale problematiek bespreekbaar
Harry diende twee periodes in het Britse leger in Afghanistan. Van 2012 tot 2013 was dat als copiloot en schutter van een Apache-helikopter. Een paar jaar later keerde prins Harry terug uit Afghanistan, maar uit zijn nieuwe documentaire blijkt dat dat niet geheel vrijwillig was. Dat de prins in het oorlogsgebied zat lekte uit, waardoor het voor zijn veiligheid en de veiligheid van de troepen beter was als hij weer terug naar huis keerde.
Lees verder na de foto.
Geconfronteerd met het gemis van prinses Diana
In het vliegtuig terug naar huis ging het mis. Tijdens de vlucht naar Groot-Brittannië zag prins Harry hoe drie andere Britse soldaten ernstig gewond en in plastic gewikkeld aan het vechten waren voor hun leven. Dit opende de ogen van de prins als geen ander en wakkerde eerder opgelopen trauma's door het verlies van zijn moeder op 12-jarige leeftijd aan. "De emoties die los kwamen, komen uit 1997, toen ik twaalf jaar was", zegt de prins in de documentaire.
Lees verder na de foto.
"Ik verloor mijn moeder op zo'n jonge leeftijd en ik wist niet dat ik daar zo'n trauma van heb gekregen." Volgens de prins werd er nooit over het verlies van prinses Diana gesproken en praatte hij er zelf ook niet over. "Ik heb het verdriet onderdrukt, zoals veel jongeren gedaan zouden hebben." Maar zodra het rookgordijn was opgetrokken voelde de prins opeens alles wat hij al die jaren had opgekropt. "Ik dacht, wat is er aan de hand met me? Ik voel mij niet meer verdoofd, maar juist precies het tegenovergestelde."
Lees verder na de foto.
"Er was niemand die mij echt kon helpen"
Het grootste struikelblok van prins Harry was dat "er niemand was die hem kon helpen", zo openbaart hij in 'Heart of Invictus'. "Ik had geen ondersteuning, geen netwerk of deskundig advies om te bepalen wat er echt met me aan de hand was", zegt Harry. "Helaas is de eerste keer dat je echt over therapie nadenkt, zoals bij de meesten van ons, wanneer je al in foetushouding op de grond ligt en je wenst dat je al eerder in actie was gekomen."
Met het internationale sportevenement de Invictus Games wil prins Harry het stigma verbreken dat 'mentale gezondheid' als vieze woorden gezien worden. Daardoor is hij openhartig over zijn eigen worstelingen na zijn periode in het leger, en hoopt dat sport voor verbroedering kan zorgen.
Lees verder onder de foto.
De Invictus Games 2023
Dit jaar vinden de Invictus Games plaats in Düsseldorf Duitsland, waar ook prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle bij aanwezig zijn. Het sportevenement wordt live uitgezonden door de NOS.
Foto's: ANP
Lees ook over:
Foto-overzicht: 5x de leukste koninklijke momenten op de Invictus Games
Lees ook over: