Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aha! Zó is prinses Beatrix als moeder

31 januari 2024 · Leestijd 4 min

Prinses Beatrix heeft vandaag de indrukwekkende leeftijd van 86 jaar bereikt. Tijd om eens verder in te zoomen op haar leven. Hoe is prinses Beatrix bijvoorbeeld als moeder en wat zeggen haar drie zoons over haar moederschap? Je leest het hier.

Prinses Beatrix krijgt samen met prins Claus drie zoons: koning Willem-Alexander (1967), prins Friso (1968-2013) en prins Constantijn (1969). In de regeerperiode van haar moeder koningin Juliana, groeien de jongens op in Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche.

Lees verder onder de foto.

Drakensteyn-Beatrix-baby's
1970: v.l.n.r. koning Willem-Alexander, prins Friso, prins Claus, prinses Margriet, prins Constantijn en prinses Beatrix.

Alleen naar ouderavonden

Als prinses en daarna als vorstin, is het voor Beatrix een uitdaging om haar gezinsleven te combineren met haar baan. Zeker wanneer de kinderen nog wat jonger zijn. Toch weet de prinses het tot een succes te brengen. Prins Claus spreekt in een interview uit 1988 vol lof over zijn vrouw. “Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat ze een hele goede moeder is. Ze heeft de jongens door de school geloodst. Ik heb daar niets aan gedaan. Zij is altijd naar de ouderavonden gegaan, heeft met de onderwijzers en leraren gepraat. Ze is de kern van het gezin.” 

Lees verder onder de foto.

Het jonge gezin van Beatrix en Claus.
Het jonge gezin van Beatrix en Claus.

Beschermend over haar kroost

In haar tijd als prinses wil Beatrix haar drie zoons een zo normaal mogelijke opvoeding geven. “Ik hoop dat u er ook begrip voor zult hebben dat wij onze kinderen, eigenlijk zoals mijn ouders dat ook hebben gedaan, in de tijd dat zij nog schoolgaande kinderen zijn zo min mogelijk laten meedoen aan officiële gelegenheden en officiële optredens naar buiten”, zegt Beatrix in een interview van de NOS dat in 1980 wordt uitgezonden. “Juist omdat het voor die kinderen een spanning meebrengt. Wij willen dat de kinderen zo gewoon mogelijk hun schooltijd afmaken, als dat kan.”

Lees verder onder de foto.

Gezinsfoto Beatrix en Claus
Een lieve gezinsfoto van het gezin van koningin Beatrix en prins Claus.

Beatrix vindt het belangrijk om betrokken te zijn bij de opvoeding van haar jongens, iets wat ze gemist heeft bij haar ouders die het erg druk hadden. “Wij werden overgelaten aan de kinderjuffrouw en de gouvernantes en veelal zwierven we alleen door het grote huis", aldus prinses Beatrix. De prinses zorgde er dan ook voor dat ze voldoende tijd vrijmaakte voor haar jonge gezin, al liet haar overvolle agenda dat niet altijd toe. Op dit moment is de prinses nog steeds betrokken bij de levens van haar zoons. Zo bezocht ze vorige week nog een dansoptreden met prins Constantijn en prinses Laurentien.

Lees verder onder de foto.

ANP-302106999
Koningin Beatrix met haar jongste zoon: prins Constantijn.

Ook heeft Beatrix nog veel contact met prinses Mabel, de vrouw van haar overleden zoon prins Friso, en hun twee dochters gravin Luana en gravin Zaria.

Ook leuk om te lezen: zo geliefd is prinses Beatrix bij haar kleinkinderen.

Lees verder onder de foto.

Beatrix_Mabel_Zaria
In juni 2023 wordt prinses Beatrix vergezeld door haar familie tijdens een avond uit in Amsterdam. Schoondochter Mabel en kleindochter Zaria zijn van de partij.

Regeltante

In een interview met Ed van Westerloo blijkt hoe perfectionistisch prinses Beatrix is. "Ze wil het graag precies zo hebben als zij het heeft bedacht", zegt prins Claus in het interview. Dat is voor sommigen moeilijk, zo concluderen de drie zoons en prins Claus. "Maar soms is het ook heel makkelijk", geeft prins Friso toe. "Alles is al geregeld." Als moeder is Beatrix niet makkelijk over te halen. "Als je redelijke argumenten hebt, dan wil ze altijd wel luisteren", zo vult de toenmalige prins Willem-Alexander aan. "Ze sluit zich niet helemaal af voor wat anderen zeggen."

Lees verder onder de foto.

Gezinsfoto_Beatrix_kalender_augustus.jpg
Beatrix poseert hier met haar gezin. V.l.n.r. prins Johan Friso, prins Claus, prins Willem-Alexander, Beatrix en prins Constantijn.

Vrijgevig

Als moeder regelt prinses Beatrix niet alleen van alles voor haar kroost, ze denkt ook veel aan anderen. Prins Friso vertelt in datzelfde interview met Van Westerloo dat hij een keer een Sinterklaaspakket kreeg opgestuurd van zijn moeder tijdens zijn studententijd met daarin vier gedichten in het Engels en kleine geschenken voor zijn kamergenoten.

Lees verder onder de foto.

Beatrix met de prinsjes in Lech (1972)
Prinses Beatrix, prins Claus en hun drie kinderen Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn in Lech (1972).

Vooral als het gaat om cadeaus en surprises denkt prinses Beatrix graag aan anderen. "Je kunt het niet bedenken of ze denkt eraan", zegt prins Claus. "Die gaan de hele wereld over, die cadeaus. Niet alleen naar de kinderen toe, maar naar de kleinkinderen van virendinnen, naar mijn familie. Ze is daar nachten mee bezig. Onvoorstelbaar", zo stelt prins Claus.

Goed voorbeeld

Willem-Alexander praat in het interview met Van Westerloo openhartig over zijn moeder: "Ik vind het eigenlijk bijna benauwend als je ziet hoe een goed voorbeeld ze is. Om überhaupt te proberen om dit te evenaren zal al een heel karwei worden." Deze band is in de loop van de jaren niet minder hecht geworden. "We vinden elkaar elke keer weer terug en we proberen elkaar ook vrij regelmatig te zien, omdat we het zo belangrijk vinden", zo geeft Beatrix aan in een interview uit het jaar 2000. Ook met schoondochter koningin Máxima heeft prinses Beatrix een hechte band.

Maxima-BEatrix-Willem-Alexander-40.jpg

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--