Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Beatrix opent Nationale Molendagen 2023 in Delft

12 mei 2023 · Leestijd 2 min

Vrijdagmiddag heeft prinses Beatrix de Nationale Molendagen 2023 geopend. Elk jaar wordt dit feest georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen, waarvan de prinses beschermvrouwe is. De eerste Nationale Molendag was in 1973, toen de vereniging 50 jaar bestond. De 100-jarige vereniging organiseert nu de 50e Nationale Molendag. Een dubbel jubileum dus!

Hoewel de prinses de opening vrijdagmiddag al heeft verricht, vallen de Nationale Molendagen 2013 officieel op zaterdag 13 en zondag 14 mei. Bij de opening in korenmolen De Roos in Delft nam Beatrix het jubileumboek 'Van werktuig tot wereldmerk – 100 jaar molenbehoud' in ontvangst. Daarna bekeek ze een fototentoonstelling in de molenaarswoning van molen De Roos.

Tekst loopt door onder de foto's.

Molendagen 2023 opening
In Delft heeft prinses Beatrix de Nationale Molendagen 2023 geopend.

Molen De Roos heeft onlangs nieuwe wieken gekregen. "Hij kan weer draaien. Dat maakt molenaars blij, want een stilstaande molen wil je niet", zegt Luuk van Term van De Hollandsche Molen. De opening van de Nationale Molendagen is daarmee in zijn ogen ook een soort heropening van de molen. 

Beatrix Van Bijsterveld Molendagen
Burgemeester Marja van Bijsterveldt van Delft en prinses Beatrix bewonderen de gerestaureerde korenmolen.

Beschermvrouwe De Hollandsche Molen

Prinses Beatrix is sinds 2014 beschermvrouwe van De Hollandsche Molen. Eerder waren prins Claus en prins Friso beschermheer van de vereniging. Maar ook andere royals lieten zich in het verleden zien op Nationale Molendagen en andere evenementen waarbij molens toegankelijk zijn voor het publiek. 

Beatrix Provinciale Molendag Zeeland Waarde 2015
Prinses Beatrix bezoekt een molen in Waarde, op Provinciale Molendag in Zeeland in 2015.
Provinciale Molendag Zeeland 2015
Van Vollenhovens Molendag 1976
Pieter van Vollenhoven bezoekt in 1976 met prinses Margriet en hun zoons een molen op Nationale Molendag. Zijn zoons krijgen een houten molen cadeau.

Beeld: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--