Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is het verhaal achter de wereldberoemde 'revenge dress' van prinses Diana

Ze zou de jurk eigenlijk niet dragen die avond

2 augustus 2023 · Leestijd 4 min

Prinses Diana maakte een onuitwisbare indruk in 1994. Terwijl prins Charles in een televisie interview verklaart dat hij sinds 1986 vreemd gaat met Camilla, stapt prinses Diana uit een taxi in een iconische look. Een jurk die na haar dood wordt gedoopt tot de 'revenge dress'.

Het Serpentine gala verwelkomt in 1994 een uitzonderlijke gast. Prinses Diana arriveert in een Rolls Royce, maar haar outfit steelt de show. De 'little black dress' van Christina Stambolian is ronduit sexy te noemen. De aangesloten jurk heeft een diep decolleté die haar figuur accentueert. 

Met de jurk maakt ze een statement van jewelste, precies zoals Diana heeft bedacht. 's Avonds is namelijk een documentaire te zien op televisie waarin Charles verklaart vreemd te zijn gegaan met Camilla. En op zo'n moment wil je er op je best uitzien. Deze desbetreffende avond markeert volgens kenners het officiële einde van Diana's relatie met Charles. En dat is ook te zien aan haar outfit die tot in de puntjes is uitgedacht. 

Lees verder onder de post. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De 'revenge dress' waar men niet over op kan houden 

Het is niet voor niets dat deze jurk wereldberoemd is geworden, want de symboliek druipt er vanaf. Zo lezen we in The Lady Di Look Book van auteur Eloise Moran welke boodschap er achter de jurk verscholen ligt. Het is allereerst belangrijk om de timing van dit moment te begrijpen. Het is 1994: de relatie van Charles en Diana zit in een dieptepunt. Zowel Diana als Charles hebben al sinds 1986 buitenechtelijke affaires, Charles met Camilla, Diana met onder andere James Hewitt.

ANP-451816460
1993: Britse media kunnen niet ophouden over de affaire van Charles en Camilla.

Twee jaar voor dit moment, in 1992, worden geruchten over de slechte relatie tussen de twee verder aangewakkerd. Het boek Diana: her true story komt uit waar Diana aan heeft meegewerkt en waarin ze schokkende onthullingen doet over haar relatie met de prins. In december komt dan ook de boodschap dat de twee uit elkaar gaan, maar over de geruchten over het mogelijk vreemdgaan van Charles met Camilla wordt niks gezegd. Tot de documentaire in 1994, waar Charles toegeeft een affaire te hebben met Camilla sinds 1986. Dit nieuws zet de Britse monarchie nóg verder onder druk. 

charles-diana-1989
1989: De chemie spat duidelijk niet meer van Charles en Diana af.

De jurk die ze eigenlijk niet zou dragen

Prinses Diana is op die avond in 1994 niet van plan om deze jurk te dragen. Eigenlijk heeft ze al een jurk van Valentino gekocht voor het benefietgala. Haar gekochte outfit wordt helaas gelekt aan de pers en om een fashion faux pas te voorkomen, wil prinses Diana een statement maken met iets anders. Het wordt een sexy jurk van een redelijk onbekende Griekse ontwerper, Christina Stambolian. Een gewaagde keuze want de kleur zwart wordt in die tijd niet vaak gedragen door royals, omdat zwart vooral de kleur van rouw is. Daarmee breekt ze overduidelijk een belangrijk protocol voor de Britten. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Waar wij bij het instorten van onze relatie wellicht liever met een joggingpak aan op de bank met een bak ijs zitten, laat Diana hier zien dat een break-up je ook vrij kan maken. Zeker als je je bedenkt dat ontwerpster Christina Stambolian de jurk drie jaar eerder al voor Diana ontwierp, maar dat de prinses de jurk een té gewaagde keuze vond. Tot dit iconische moment in 1994, waar ze duidelijk klaar was om haar nieuwe 'vrije' leven in te wandelen. 

Haar stijl ná haar relatie met Charles 

Dat ze zich een stuk vrijer voelt na haar relatie met Charles blijkt zeker uit haar kleding. Ze draagt in de periode erna veel meer kortere jurken, kleed zich naar haar figuur, en kiest ook steeds vaker voor opvallende kleuren die eerst niet konden binnen het Britse koningshuis. Ook kan ze eindelijk haar hoge hakken uit de kast halen (dit is waarom dat in haar huwelijk met Charles niet kon). 

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--