Deze Jordaanse prinses maakt zich hard voor vrede in de wereld
Op 21 september is het Internationale dag van de Vrede, een dag die valt in de Vredesweek (16 t/m 24 september) waar ook in Nederland aandacht aan wordt besteedt. Prinses Diana is misschien wel een van de bekendste royals die zich inzette voor vrede, maar deze Jordaanse prinses kan er ook wat van. Voor de Verenigde Naties is ze een 'Messenger of Peace', oftewel een boodschapper van de vrede. Maar wie is prinses Haya bint al Hussein eigenlijk?
Prinses Haya Bint Al Hussein wordt op 3 mei 1974 geboren in Amman, de hoofdstad van Jordanië. Ze is de dochter van koning Hussein en koningin Alia. Hussein was tussen 1952 en 1999 de koning van Jordanië. De huidige koning van Jordanië, koning Abdullah II, is de halfbroer van prinses Haya. Naast Abdullah heeft prinses Haya nog een jongere broer, prins Ali bin Hussein, en een geadopteerde zus, Abir Muhaisen.
Lees verder onder de foto.
Als prinses Haya twee jaar oud is, overlijdt haar moeder door een helikopterongeluk. Op jonge leeftijd vertrekt prinses Haya voor haar opleiding naar het Verenigd Koninkrijk. Ze gaat naar meerdere scholen verspreid door het hele land en volgt de bachelor Politiek, Filosofie en Economie aan de Universiteit van Oxford.
Lees verder onder de foto.
Professioneel springer
Naast dat Haya graag de boeken induikt, is ze ook een verfijnd ruiter. Na haar studie weet de prinses zich zelfs te kwalificeren voor de Olympische Zomerspelen van 2000. In Sydney vertegenwoordigt ze haar thuisland met de paardensport, waar ze aan het onderdeel springen deelneemt. Tijdens haar sportcarrière ontmoet ze ook de Britse Zara Tindall, die naast royal ook professioneel ruiter is. Later treedt prinses Haya toe tot het Internationaal Olympisch Comité en richt ze een vereniging op om Jordaanse atleten te ondersteunen.
Lees verder onder de foto's.
Huwelijk met sjeik Mohammed
In 2004 stapt prinses Haya in het huwelijksbootje met de 25 jaar oudere sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Hij is de minister-president, vicepresident en minister van defensie van de Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast is sjeik Mohammed emir van het emiraat Dubai. Samen krijgen prinses Haya en sjeik Mohammed twee dochters, geboren in 2007 en in 2012.
Lees verder onder de foto.
Het huwelijk van prinses Haya en sjeik Mohammed blijkt in 2019 geen gelukkig huwelijk te zijn. In dit jaar besluit prinses Haya dan ook om naar het Verenigd Koninkrijk te vluchten. En dat nieuws wordt ook opgepikt door de internationale media. De precieze reden van haar verhuizing blijft onbekend, al laten de stiefdochters van prinses Haya weten dat ze zouden zijn gemarteld door de sjeik. Prinses Haya was wellicht bang dat dit haar ook zou overkomen en zou daarom zijn gevlucht.
Lees verder onder de foto.
Eind 2021 besluit de Britse rechtbank dat sjeik Mohammed prinses Haya vanwege hun scheiding 650 miljoen euro moet betalen. Ook krijgt de prinses de voogdij over haar kinderen, waarvoor ze nog eens 340 miljoen euro van haar ex-man ontvangt.
Prinses Haya's werk voor de Verenigde Naties
Vanaf de jaren 2000 is prinses Haya actief voor de Verenigde Naties, waarvoor ze één van de Goodwillambassadeurs is. Goodwillambassadeurs zijn invloedrijke mensen die draagvlak creëren voor plannen van de VN. In 2007 wordt prinses Haya zelfs uitgeroepen tot 'Boodschapper van de Vrede'. In deze rol zet ze zich in voor bewustzijn van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en dan voornamelijk voor een wereld zonder honger en armoede. Iets waar zij zich anno 2023 nog steeds hard voor maakt.
Foto's: Instagram @hrhprincesshaya