Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Isabella: wie is deze Deense royal?

7 juni 2023 · Leestijd 3 min

De Deense prinses Isabella (16) gaat na de zomervakantie naar een nieuwe school: het Øregård Gymnasium in Hellerup. En daarmee treedt ze in de voetsporen van haar vader prins Frederik en haar oom prins Joachim.

Het Deense schoolsysteem zit anders in elkaar dan het Nederlandse. Het primair onderwijs duurt langer: tot en met hun zestiende gaan Deense jongeren naar de zogenaamde folkeskole. Pas daarna wordt een keuze gemaakt voor het middelbaar onderwijs. Isabella heeft gekozen voor het Gregård Gymnasium in Hellerup. Haar oudere broer Christian (17) volgt ook een gymnasiumopleiding, maar dan aan het Ordrup Gymnasium in Charlottenlund.

Prinses_Isabella_15_jaar_4

Op 21 april vierde Isabella haar zestiende verjaardag en verspreidde het Deense Hof nieuwe foto’s van de prinses. Aan de reacties op Instagram was te merken dat Isabella een populaire prinses is. Veel mensen lieten weten dat ze Isabella vinden lijken op haar vader Frederik en bekende Denen feliciteerden Isabella met haar verjaardag.

Lees verder onder de foto's. 

Isabella, 16e verjaardag
Isabella, 16e verjaardag

Isabella werd op 21 april 2007 geboren als tweede kind van de Deense kroonprins Frederik en zijn echtgenote Mary. Isabella is anderhalf jaar jonger dan haar oudere broer Christian. In januari 2011 maakte de geboorte van de tweeling Vincent en Josephine het kroonprinselijk gezin compleet.

Mary, Frederik, Christian, Isabella
Op 1 juli 2007 wordt Isabella gedoopt.
Frederik, Mary, Christian, Isabella, Vincent, Josephine

Isabella, die de titel Gravin van Monpezat heeft, is derde in de lijn van troonsopvolging, na haar vader Frederik en broer Christian. Op achtjarige leeftijd had ze haar eerste officiële optreden: de doop van een ferry die naar haar vernoemd is. Verder zien we haar weinig in het openbaar, maar vorig jaar mei stond ze in het middelpunt van de belangstelling toen ze aankwam bij de koninklijke kapel van het Slot Fredensborg voor een dienst waarin ze bevestigd werd als lid van de Deense Lutherse Kerk. Ze droeg bij die gelegenheid een wit broekpak van haar moeder Mary.

Lees verder onder de foto's. 

Prinses_Isabella_confirmation_30042022-6
Prinses_Isabella_met_gezin_na_confirmatie
Koningin_Margrethe_en_kleindochter_Isabella
Koningin Margrethe verwelkomt haar oudste kleindochter vol enthousiasme!.
Ontwerp zonder titel (14)

Op Tweede Pinksterdag deed Isabella net als haar ouders, broer en zusjes mee met de Royal Run, een jaarlijks hardloopevenement. Ze koos voor de kortste afstand: 1 mijl (1,6 kilometer).

Lees verder onder de foto's. 

ANP-470494404
ANP-470490291

Voordat ze op 10 augustus op haar nieuwe school wordt verwacht, kan Isabella eerst genieten van de zomervakantie. Het Deense kroonprinselijke gezin brengt een deel van de vakantie traditiegetrouw door op Gråsten Slot. Maar Frederik en Mary hebben ook een vakantiehuis in Skagen, in het uiterste noorden van Jutland, waar ze ’s zomers vaak te vinden zijn.

Gråsten Slot
De familie tijdens hun vakantie op Gråsten Slot.

Foto's: ANP & @detdanskekongehus

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--