Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinsessen openhartig tijdens persgesprek

27 april 2021 · Leestijd 4 min

Tijdens het persgesprek op Koningsdag zijn met name de prinsessen veel aan het woord geweest. Prinses Amalia vertelde over haar komende tussenjaar en prinses Alexia over hoe zij de coronatijd ervaart.

Prinses Amalia (17) vertelde dat zij zich nog niet zo met haar toekomst bezig houdt. De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima richt zich eerst vooral op haar eindexamen en plannen voor haar tussenjaar, vertelde ze tijdens het persmoment op Koningsdag in Eindhoven. Wel vindt ze het jammer dat ze geen normale afsluiting heeft van de middelbare school. "Ik mis alle leuke dingen van de zesde klas en mijn klasgenoten."

Met haar eindexamen zit het wel snor. "Ik sta er goed voor. Het is heel veel leren en blokken en op hoop van zegen dat ze vragen stellen die ik geleerd heb", zei de prinses lachend.

Als Amalia haar middelbare school heeft afgerond, neemt ze een tussenjaar. Exacte plannen daarvoor heeft de prinses nog niet. "Het is vooral de gedachte van geen school, wel nog leren, maar niet in de trant van school. Hoewel ik er wel van heb genoten de afgelopen veertien jaar", vertelde ze. "Ik wil een beetje reizen, de wereld ontdekken, dingen doen die ik over twintig jaar misschien niet meer kan doen."

Rustig

Dat de prinses steeds meer officiële taken gaat krijgen en op den duur ook koningin wordt, houdt haar naar eigen zeggen niet zo bezig. "Voor mij komt het rustig op me af, het is nog niet dat ik denk: dat komt heel snel. Ik geniet van mijn jeugd en de vrienden om me heen."

Haar jongere zussen hebben binnen de koninklijke familie een andere rol. Dat vindt vooral Alexia (15) prettig. "Het is natuurlijk wel anders, maar aan de andere kant zijn er dingen die we niet kunnen doen in onze positie. Maar ik heb wel de vrijheid om te kiezen wat ik later wil worden." Ariane (14) vindt het "prima" dat ze steeds zichtbaarder wordt. "Ik vind het gewoon heel interessant om alle regio's van het land te leren kennen."

Gemis

Prinses Alexia vertelde hoe zij de coronatijd heeft ervaren. Ze miste het vooral om met mensen af te spreken en mist de leuke dingen op school. "Je kan niet met mensen afspreken en de kleine dingen doen waar je in het normale leven zonder corona niet echt vaak aan dacht. In quarantaine dacht ik wel echt: ik zou naar de stad willen, of naar de winkel of naar het terras. In het normale leven zonder corona heb je niet door hoe leuk dat eigenlijk is."

De stem van Ariane

Ook kwam prinses Ariane voor het eerst aan het woord. Een beetje overvallen werd ze wel door de vraag hoe zij het vindt om steeds meer van zichzelf te laten zien. "Prima", waarop een lachsalvo klonk. "Ik doe mee, en gewoon interessant om alle verschillende regio's van Nederland te leren kennen. Dat ook vooral."

Lees verder onder de video.

Uitkijken naar opening terrassen

Ook de koninklijke familie leeft toe naar de versoepelingen van de coronamaatregelen. "Wij kijken net als iedereen uit naar de opening van de terrassen", zei koningin Máxima tijdens het persmoment op Koningsdag in Eindhoven. "Terrassen zijn ook ons niet vreemd", vulde koning Willem-Alexander lachend aan.

De koning zei dat hij in coronatijd vooral het contact met de mensen heeft gemist, maar wel veel steun aan zijn vrouw en drie dochters heeft. "Ook vandaag dat we hier met zo weinig mensen zijn, is het toch fantastisch om hier te zijn met mijn gezin - mijn vier steunpilaren."

Ook Máxima mist het menselijke contact. "Het was het hele jaar door Zoomen, Zoomen, Zoomen. Het is een mooie manier om het op te vangen, maar het is toch niet hetzelfde."

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--