Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Reizen in stijl: De royals in het openbaar vervoer

13 december 2020 · Leestijd 3 min

Vandaag start bij de NS de nieuwe dienstregeling en dat leek ons een uitermate geschikte aanleiding om op zoek te gaan naar de leukste foto's van royals in het openbaar vervoer!

De trein

Misschien niet echt 'openbaar' maar hij kan niet ontbreken... de koninklijke trein. Veel royals hebben zo'n speciale 'royal train'. William en Catherine hebben er deze week nog een hele trip door het land mee gemaakt. 

Meghan-markle-elizabeth
2018: Koningin Elizabeth arriveert in Chesire samen met Meghan Markle.

In juni 2018 nam koningin Elizabeth de kersverse hertogin van Sussex mee naar een officieel bezoek aan Chesire. De twee arriveerden per koninklijke trein.

ANP-369716873.jpg

Op 9 september 2015 rond een uur of half zes regeerde koningin Elizabeth 23.226 dagen, 16 uur en ongeveer 30 minuten. Een uniek en historisch moment, want dat betekende dat ze langer op de troon zat dan koningin Victoria. Dat maakte haar vanaf dat moment de langst regerende vorst van Groot-Brittannië ooit. Op dit bijzondere tijdstip stond Elizabeth in een trein.

Die dag was het namelijk wat de Queen betreft gewoon bussiness as usual en opende ze een nieuwe treinlijn in Schotland. Bekijk hieronder de foto die van de koningin gemaakt werd op het historische moment. Ze zwaaide vanuit een raam naar de menigte die haar was komen opzoeken. 

Ook onze eigen royals hebben een koninklijke trein. Deze trein is door de jaren heen regelmatig gebruikt als de familie naar Lech afreist voor de jaarlijkse skivakantie. Ook met koningsdag wil de trein nog wel eens als vervoer dienen voor de Oranjes. In 2017 kwam de familie met de koninklijke trein aan in Tilburg.

Nog een paar leuke kiekjes van de royals met de trein...

De bus

Kroonprinses Victoria in de bus na de huwelijksplechtigheid van haar zusje.
Kroonprinses Victoria in de bus na de huwelijksplechtigheid van haar zusje.

De bus wordt ook niet door de royals overgeslagen. Bussen worden zelfs ingezet bij grote officiële gelegenheden. Zoals bij de bruiloft van de Zweedse prinses Madeleine en Chris O'Neill om alle gasten van de kerk naar het kasteel te verplaatsen. 

2003: Prinses Victoria achter het stuur van een openbare bus.
2003: Prinses Victoria achter het stuur van een openbare bus.

Victoria neemt overigens soms gewoon het heft in eigen handen...

Nog een paar leuke kiekjes van royals in de bus...

De tram en de metro

De tram is een uitermate handige manier om in de binnenstad rond te reizen. Willem-Alexander bracht afgelopen september nog een werkbezoek aan de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Hij sprak met personeel en mocht zelfs voorin meekijken. 

ANP-301003155.jpg

Naast de trein mocht Máxima in 2001 ook kennismaken met Nederlandse trams. Samen met Willem-Alexander maakte ze in Amsterdam een ritje in een historische tram.

ANP-353654026.jpg

Wat jaartjes later later zaten Máxima en Willem-Alexander weer samen in een tram. Dit keer niet in Amsterdam maar in Lissabon waar ze een zogeheten 'electrico' namen. 

ANP-364037008.jpg

De Belgische koning Filip en koningin Mathilde hebben ook ooit genoten van een tripje met de electrico.

Ook andere royals maken gebruik van de tram of de metro... 

ANP-359333609.jpg

En om mee af te sluiten.... kleine prinses Estelle in een gezellig treintje. 

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--