Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Willem-Alexander over zijn huwelijk: "Ik kies voor Máxima"

14 februari 2024 · Leestijd 5 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn inmiddels 22 jaar getrouwd. Maar zoals bij elke relatie, kent het huwelijk van de koning en koningin zo zijn uitdagingen. Hoe maken Willem-Alexander en Máxima ondanks hun drukke agenda's en de bemoeienis van de media tijd voor elkaar? Dit zeggen ze over hun relatie in eerdere interviews.

Voordat prins Willem-Alexander de Argentijnse Máxima ontmoette in Sevilla was hij een begeerde vrijgezel. In het boek Alexander van Renate Rubinstein zegt de dan 18-jarige prins het volgende over een eventuele relatie: "Moet je eens kijken, er loopt toch helemaal niets rond? Stéphanie van Monaco, dat zou ik niet erg vinden, maar verder?"

Lees verder onder de foto.

ANP-374059974
Prins Willem-Alexander in 1984, de prins is dan 17 jaar oud.

Op die jonge leeftijd komt een eventuele controversiële partnerkeuze al ten sprake. Wanneer Rubinstein aan de dan kroonprins vraagt over de eventuele staatsrechtelijke consequenties die aan zijn partnerkeuze kunnen hangen, zegt de prins in de veronderstelling dat het niet in het boekje gedrukt wordt: "Dan was ik meteen van de verantwoordelijkheid af."

"In mijn functie is een echtgenote heel belangrijk"

Een paar jaar later, in 1993, wordt in een NOS-interview met Ed Westerloo duidelijk dat prins Willem-Alexander veel waarde hecht aan het huwelijk. Willem-Alexander zegt dan: "Ik denk dat in mijn toekomstige functie een echtgenote heel belangrijk is. En ik denk ook dat als je niet honderd procent vrij bent om te kiezen, dat dat op den duur niet goed gaat." Ook daar wordt een eventuele controversiële partnerkeuze besproken.

Lees verder onder de foto.

Prinsen Constantijn, Friso en WA
De prinsen Constantijn, Friso en Willem-Alexander op Huis Ten Bosch tijdens een foto-uurtje in 1990.

"Nu denk ik wel dat men in Nederland die keuze wil gunnen, en dat ik het wel heel bont moet maken wil het parlement geen goedkeuring geven." Niet wetende dat in 2001 zijn keuze voor de Argentijnse Máxima wel in het parlement wordt besproken. Wat hij zou doen als het parlement een toekomstig huwelijk zou afkeuren? "Dat wordt heel moeilijk. Als je voor een bepaalde persoon gekozen hebt, is die keuze definitief", zo zegt Willem-Alexander in 1993.

Lees verder onder de foto.

Willem-Alexander en Máxima tijdens een gala van de marine in New York.
Willem-Alexander en Máxima tijdens een gala van de marine in New York.

Liefde op het tweede gezicht

In 1999 ontmoet prins Willem-Alexander Máxima op een feestje in Sevilla. Het is naar eigen zeggen liefde op het tweede gezicht, maar na urenlange belletjes over en weer en diverse ontmoetingen met elkaar in New York (waar Máxima destijds woonde) slaat de vonk toch over. Tijdens een interview met de NOS in aanloop naar hun bruiloft in 2002 antwoord Máxima "Nee" op de vraag of ze elkaar meteen leuk vonden. "Ik had zoiets van wie is die man? Maar later is dat veranderd."

Lees verder onder de foto.

Maxima new York jong
Máxima in New York eind jaren negentig.

Op 19 januari 2001 vraagt Willem-Alexander 'zijn' Máxima ten huwelijk. In het eerste interview met de pers zijn de twee al direct erg open over hun relatie. "Met zo een beslissing ga je niet over één nacht ijs en zeker niet als je met zo een beslissing iemand vraagt een groot deel van haar vrije, zelfstandige leven op te geven. Ik heb mij dan ook vele malen afgevraagd of ik haar dit aan kon doen. Telkenmale kwam ik tot de conclusie dat dit honderd procent het geval was", aldus Willem-Alexander bij de aankondiging van zijn verloving.

Lees verder onder de foto.

Máxima verloving
Máxima wordt liefdevol ontvangen door haar aanstaande schoonouders koningin Beatrix en prins Claus. Hier tijdens de bekendmaking van haar verloving met Willem-Alexander op 30 maart 2001.

Druk van buitenaf

Al bij de aankondiging van de verloving met Máxima Zorreguieta wordt duidelijk dat een relatie met een kroonprins verre van makkelijk is. "Voor u ziet u de gelukkigste man van Nederland. Maar ook iemand die in zijn liefde en geluk niet ongevoelig is voor de gevoelens die in Nederland leefden en leven met betrekking tot de afkomst van Máxima. Deze gevoelens hebben wel degelijk een grote rol gespeeld in mijn beslissing al dan niet met Máxima door te gaan. Diverse publicaties hebben soms een zware druk op onze relatie gelegd, waar we tot op heden steeds sterker zijn uitgekomen."

Lees verder onder de foto.

huwelijk-willen-alexander-máxima
De bruiloft wordt afgesloten met een kus op het balkon.

"Samen alles overwinnen"

Máxima vult dit aan met "Ik ben ontzettend gelukkig om mijn leven met Alexander te delen. We zijn er samen om alles te overwinnen." De hele commotie rondom het verleden van Máxima's vader, Jorge Zorreguieta zette de relatie in het begin erg onder druk. "Wanneer je iemand een huwelijksaanzoek doet, dan doe je een huwelijksaanzoek en dat doe je onvoorwaardelijk." Op de vraag wat hij had gedaan als hij moest kiezen tussen Máxima of het koningsschap in een NOS-interview uit 2002 is prins Willem-Alexander overduidelijk. "Ik kies voor Máxima."

Lees verder onder de foto.

Fotomoment-winter-2023-12
Koningin Máxima geeft haar hondje Mambo een kusje.

Jaren later zit het nog steeds goed tussen het inmiddels koningspaar. "Mijn geluk thuis, mijn kinderen; alles heb ik dankzij haar. Ze betekent alles voor mij", zegt Koning Willem-Alexander in een interview ter ere van zijn vijftigste verjaardag in 2017.

Lees verder onder de foto.

Willem-Alexander en Maxima in de regen in Belgie
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima onder een paraplu in de regen op de Grote Markt tijdens de derde dag van het staatsbezoek aan België. Het Nederlandse koningspaar bracht in juni 2023 een driedaags staatsbezoek aan het land op uitnodiging van de Belgische koning Filip en koningin Mathilde.

"Ze is ook een maatje, een sparringpartner," vervolgt de koning. "Ze is kritisch, maar ook zorgzaam. En ook vergevingsgezind als ik nukkig ben. Ze is gewoon een héle bijzondere vrouw, ik heb veel geluk gehad om haar te mogen ontmoeten. En een nog groter geluk dat zij haar leven met mij wilde delen." Máxima heeft ook lieve woorden over voor haar man. "Hij is mijn anker, hij houdt mij vast, maar stelt me ook in de gelegenheid de wereld in te gaan."

Helemaal ondersteboven

Wil je nu meer lezen over relaties en liefde – en niet alleen de relaties van de royals? Bij de EO kun je nu een relatiespecial aanschaffen met daarin allerlei onderwerpen die bij relaties aan het licht komen (van relatietherapie tot aan originele date-ideeën). Koop hier de relatiespecial (en maak kans op een dinerbon t.w.v. €100!).

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--