Deze royals zetten zich in tegen eenzaamheid
Vandaag start de jaarlijkse Week tegen Eenzaamheid. In het teken daarvan bracht koningin Máxima gisteren een bezoek aan een buurthuis in Amsterdam. Onze koningin is niet de enige royal die zich met eenzaamheid bezighoudt. Van sommige royals weten we zelfs dat ze er ook weleens last van hebben. Lees verder voor een overzicht.
Prinses Mary
De prinses die het meest open is over eenzaamheid, is de in Australië geboren Mary. Twee jaar voordat ze prins Frederik ontmoet, overlijdt haar moeder. Mary was destijds 25 jaar en voelde zich erg eenzaam, zegt ze als ze in 2015 te gast is bij het Deense radiostation DR: "Ik voelde me alleen in mijn pijn. Het was alsof niemand begreep wat ik moest doorstaan en ik kwam tot een stop, terwijl de hele wereld om mij heen vooruit bleef gaan."
Lees verder onder de foto.
Als de prinses later naar Denemarken verhuist, voelt ze zich opnieuw alleen. In een interview met het tijdschrift Australian Women's Weekly in 2017 zegt ze hierover: "Ik ervoer een gevoel van eenzaamheid toen ik voor het eerst naar Denemarken verhuisde."
Lees verder onder de foto.
Omdat prinses Mary veel last van eenzaamheid heeft gehad, zet ze zich actief in tegen eenzaamheid. In 2020 organiseert ze in het kader van de Mary Foundation een bijeenkomst met jongvolwassenen om te praten over eenzaamheid tijdens de coronapandemie.
Lees verder onder de foto.
Twee jaar later woont de prinses een conferentie over eenzaamheid bij. Daar houdt ze een toespraak over eenzaamheid: "Eenzaamheid gaat vaak gepaard met andere geestelijke gezondheidsproblemen en sociale uitdagingen. Of een jongere bijvoorbeeld groepstherapie met gelijkgestemden, een ontmoetingsplek, een mentor of iets anders nodig heeft, hangt geheel af van wat de jongere nodig heeft."
Lees verder onder de posts.
Prins William en prinses Catherine
De prins en prinses van Wales vinden mentale gezondheid erg belangrijk. In 2016 richten ze samen met prins Harry de organisatie Heads Together op. Heads Together bestaat uit acht goede doelen die mentale gezondheid bespreekbaar willen maken.
Lees verder onder de post.
In het kader van Heads Together vertelt Catherine tijdens een werkbezoek in 2017 dat ze zich zelf weleens eenzaam heeft gevoeld toen ze net moeder was. "Het is soms eenzaam en je voelt je behoorlijk geïsoleerd, maar eigenlijk maken zoveel andere moeders precies hetzelfde mee als jij", zegt Catherine in een gesprek samen met prins William en prins Harry.
Lees verder onder de video.
In 2022 zijn William en Catherine te horen op de Britse radio. Ze werken mee aan de Mental Health Minute, een radio-uitzending van één minuut die is opgezet door de Royal Foundation om opnieuw aandacht te vragen voor mentale gezondheid. De prins en prinses van Wales hebben het specifiek over eenzaamheid, want uit recente data blijkt dat 1 op de 10 jonge mensen zich vaak alleen voelt. Klik op de video hieronder om naar de Mental Health Minute te luisteren.
Lees verder onder de video.
Prins Harry en prinses Meghan
We worden er liever niet aan herinnerd, maar tijdens de coronalockdowns voelden veel mensen zich eenzaam. Dit was voor Harry en Meghan dan ook de reden om aandacht te vragen voor mentale gezondheid, in het bijzonder eenzaamheid. Op Instagram posten de hertog en hertogin van Sussex een foto met de zin: "Vandaag voel ik mij...". Volgers kunnen de zin zelf aanvullen. Ook geeft het echtpaar tips hoe om te gaan met eenzaamheid en laten ze hun volgers weten dat ze er niet alleen voor staan. "Hier is het goede: Ja, er is isolatie en fysieke afstand nemen, maar er hoeft geen eenzaamheid te zijn."
Lees verder onder de post.
Koningin Camilla
Eenzaamheid is een belangrijk thema voor de Britse royals. Ook koningin Camilla laat zich tijdens de coronalockdown in september 2020 over eenzaamheid uit. Op Silver Sunday, de Britse nationale dag voor ouderen, vertelt Camilla dat meer dan een miljoen oudere mensen er een maand over doen om met iemand te praten. Ze roept iedereen op om het volgende te doen: "Doorbreek de stilte waarin velen leven, misschien met een telefoontje naar een grootouder, een kaartje naar een oudere buurman of door je eigen virtuele evenement te organiseren."
Foto's: ANP