Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Royals in de Keukenhof door de jaren heen

23 maart 2023 · Leestijd 3 min

De Keukenhof trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. Dit kleurrijke bloemenpark in Lisse is niet alleen een lust voor het oog, maar heeft ook een bijzondere relatie met het koningshuis. Verschillende royals hebben door de jaren heen de Keukenhof bezocht. In dit artikel gaan we kijken naar bijzondere momenten waarop de Keukenhof hoog bezoek kreeg.

Koningin Máxima

Koningin Máxima bezocht de Keukenhof in 2021 tijdens haar tweedaagse toernee door Nederland in het kader van de campagne '50 dagen muziek'. In de aanloop naar haar vijftigste verjaardag werd de nut en noodzaak van muziekonderwijs voor alle basisscholieren onder de aandacht gebracht. De tulpen in de Keukenhof waren tijdens dit bezoek niet de hoofdzaak maar de koningin genoot er daardoor niet minder om. 

Staatsbezoek China 

De Chinese president Xi Jinping bracht samen met zijn vrouw in 2014 een staatsbezoek aan ons land. Samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten zij de Keukenhof. De vrouw van de Chinese president, mevrouw Peng, heeft hier in bijzijn van haar man en het koninklijke gezelschap een bijzondere tulp gedoopt. 

Chinees Staatsbezoek Lisse

Troonswisseling 

Als eerbetoon van de Keukenhof aan het Koninklijk Huis had de bloementuin in 2013 een mozaïek van ruim éé miljoen hyacintenblaadjes gemaakt. Op het vier bij zes meter grote kunstwerk staan de portretten van toenmalig koningin Beatrix en de toekomstige koning Willem-Alexander. 

Troonwisseling 2013 keukenhof

60e opening Keukenhof

Koningin Beatrix was in 2009 aanwezig bij de 60e opening van de Keukenhof. De koningin bekeek en bewonderde in de bloementuin toen de verschillende soorten bloemen en doop een bos bloemen met champagne. 

Margriet 

In 2005 bezocht prinses Margriet de bloementuin in Lisse. De prinses heeft in het bijzijn van de commissaris van de koning van Zuid-Holland de Keukenhof geopend voor bezoekers. Margriet kreeg een rondleiding en de kans om de verschillende bloemen en bloemstukken te bewonderen.

Pas verloofd 

In 2001 bezochten prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta de Keukenhof kort na hun verloving. Dit bezoek was een belangrijk moment voor het Nederlandse volk, aangezien het de eerste keer was dat de toekomstige koning en koningin, na hun verloving,  samen in het openbaar verschenen. Het paar genoot zichtbaar van de kleurrijke tulpen, narcissen en hyacinten in de Keukenhof.

Staatsbezoek Nepal

Koning Mahendra van Nepal bracht in 1967 een staatsbezoek aan Nederland. Samen met zijn vrouw, koningin Ratna, en koningin Juliana en prins Bernhard bracht hij een bezoek aan de bloementuin. Tijdens wandelingen door het park spraken de koninklijke collega's met elkaar over hun gedeelde interesse in botanie. 

Huwelijksjubileum Juliana & Bernhard

In 1962 vierden koningin Juliana en prins Bernhard hun 25-jarig huwelijksjubileum. Ter ere van deze gelegenheid brachten zij samen met andere royals een bezoek aan de Keukenhof. Naast de Belgische koning Boudewijn en koningin Fabiola waren ook de Britse koningin Elizabeth en haar man prins Philip aanwezig.

Ook de Iraanse Shah Mohammed Reza en zijn vrouw keizerin Farah Pahlavi zijn te zien op de foto's. Het gezelschap kreeg een speciale rondleiding door de tuin en was getuige van een feestelijke ceremonie. Het bezoek van de royals trok veel bekijks.

Drie gekranste prinsesjes

Op deze schattige foto zien we de drie zusjes, prinses Beatrix, prinses Irene en prinses Margriet met een kransje op hun hoofd tijdens een bezoek aan de Keukenhof in 1952.

Royals keukenhof 4- Beatrix, Irene, Margriet 1952 april

ANP/Nationaal Archief

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--