Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Royals op vakantie: Italië

25 augustus 2023 · Leestijd 4 min

Italië is een populair vakantieland voor onze royals. De Oranjes nemen graag af en toe hun intrek in de vakantievilla 'Rocca dei Draconi', het Italiaanse Drakensteyn dus, een verwijzing naar Beatrix' woning in Lage Vuursche. Daarvoor was L’Elefante Felice (de Gelukkige Olifant) het vakantiehuis van de Oranjes. Een terugblik met veel nostalgie.

In 1975 vierde Beatrix voor het eerst vakantie in het Italiaanse Tavenerlle Val di Pesa, waar de Toscaanse vakantievilla ligt, op zo'n 30 kilometer van Florence. De toenmalige prinses kreeg het huis ooit cadeau van goede Italiaanse vrienden en zou er vaak terugkeren.

Prinses Beatrix ereburger Tavernelle

In 2011, toen kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima en de kleine prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane haar in Italië opzochten, was de pers voor het laatst in Tavenerlle welkom. Helaas kreeg ze er ook een keer ongenode gasten, toen inbrekers de villa binnendrongen in 2020. Er was op dat moment niemand thuis. Toch blijft het een plek waar de leven van ons koningshuis vaak terugkomen. Ze zijn er zeer welkom. Prinses Beatrix is sinds 1988 zelfs ereburger van Tavernelle. 

Rond Pasen proberen de Oranjes vaak samen te komen in het bekende 'Rocca dei Draconi' van prinses Beatrix. “We moeten dan in het torentje wachten tot de eieren verstopt zijn, maar daar is een raampje, dus we kunnen dan gewoon altijd alles zien!” vertelde gravin Eloise hier een paar jaar geleden over. 

Lees verder onder de foto's.

De Gelukkige Olifant Juliana Bernhard Beatrix Claus 1966
Koningin Juliana, prins Bernhard, prinses Beatrix en prins Claus in Porto Ercole (1966).
WA Máxima Amalia in Tavernelle 2004
Willem-Alexander en Máxima met Amalia in Tavernelle (2004).
Royals in Italie Beatrix Tavernelle 2011
Koningin Beatrix, prinses Máxima en prins Willem-Alexander poseren in 2011 met hun dochters (van links naar rechts) Alexia, Amalia en Ariane in Tavernelle.
Tavernelle huis Beatrix 2011
Staatsbezoek Italië 2017 Fiat
De Fiat 500 is een typisch Italiaanse klassieker. Deze exemplaren zijn versierd met oranje linten als het koningspaar de Nederlandse gemeenschap in Rome ontmoet, tijdens het staatsbezoek aan Italië in 2017.

Villa prins Bernhard in Porto Ercole 

Bekender is de villa in L’Elefante Felice (de Gelukkige Olifant), de vakantiewoning die prins Bernhard in 1959 liet bouwen in de kustplaats Porto Ercole. Er bestaan foto's van diverse Oranjes, ook uit een ver verleden, die er op vakantie gingen. Wie er nog eens een kijkje wil nemen, komt helaas bedrogen uit, want de villa is er niet meer. In 2012 liet de nieuwe eigenaar huis, dat toen al heel lang leegstond en in verval was geraakt, slopen. Maar de herinneringen blijven. 

Lees verder onder de foto's.

Porto Ercole Bernhard Beatrix Claus
Prinses Beatrix en prins Claus. Op de achtergrond prins Bernhard.
De Gelukkige Olifant 1966
1966: koningin Juliana, prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven, prins Bernhard en prinses Irene op het terras van De Gelukkige Olifant in Porto Ercole.
De Gelukkige Olifant boottochtje 1966
Er staat een boottochtje op het programma tijdens het verblijf in Porto Ercole. Op de foto (van links naar rechts) prins Bernhard, prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven, koningin Juliana en prinses Irene.

Claus-Casimir en Eloise samen in Portefino

Onlangs kon je op onze site al lezen dat graaf Claus-Casimir, de zoon van prins Constantijn en prinses Laurentien, met vrienden op vakantie was in het Italiaanse Portefino. Op Instagram was te zien hoe ze samen genoten van hun vakantie. Ook leuk dat de zus van Claus-Casimir, gravin Eloise, hem daar opzocht. Na de vakantie gaat hij studeren in Turijn, dus geeft zijn vakantie hem de kans om het land al beter te leren kennen. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Van Vollenhovens zijn ook Italiëgangers

Ook Prinses Margriet, haar man prof. mr. Pieter van Vollenhoven en hun kinderen komen graag in Italië. De Van Vollenhovens hebben er zelf geen vakantiehuis, dat staat in Oostenrijk. Maar ze kwamen er al vroeg. 

Margriet Pieter Italië 1966
Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven genieten in 1966 van een boottochtje.
Margriet en Pieter met Maurits Italië 1968
Prinses Margriet met baby Maurits op schoot en mr. Pieter van Vollenhoven in in Porto Ercole (1968).
Van Vollenhovens Italië 1990
Het hele gezin Van Vollenhoven tijdens een vakantie in 1990.

Prins Pieter Christiaan en prins Bernhard jr. komen nog altijd in Italië, waar jaarlijks een spectactulaire autorace op het programma staat. Ze nemen met veel plezier deel aan de Mille Miglia, een autorace met oldtimers van Brescia naar Rome en weer terug naar Brescia.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ariane naar school in Triëst 

Prinses Ariane vervolgt haar middelbare school dit jaar op het United World College (UWC) Adriatic in de buurt van Triëst, waar ze haar Internationaal Baccalaureaat hoopt te halen. Ook Catherine, de prinses van Wales, weet hoe het is om een tijdje in Italië te wonen. Ze studeerde een jaar aan het British Institute in Florence, een prachtige stad met veel cultuur.

prinses Ariane
Prinses Ariane tijdens de fotosessie in 2023.

Zorgeloos genieten op megajacht

Maar Italië staat toch bekend als het land waar mensen de kunst verstaan om van het leven te genieten. Ons koninklijk gezin werd in juni van dit jaar nog gespot bij de Eolische eilanden, aan boord van een oud megajacht, de Marala, dat ze hadden gehuurd. Na hun vaartocht gingen ze aan land op Drautto, een eiland bij Sicilië waar vrienden een villa hebben. Even zorgeloos genieten, ver van huis! 

Willem-Alexander en Máxima Sicilië 2017
Tijdens een staatsbezoek in 2017 maken koning Willem-Alexander en koningin Máxima een wandeling over een markt in Palermo.

Beeld: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--