Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Leuk! Royals op de fiets

De leukste en meest bijzondere foto’s van Nederlandse royals op de fiets

28 mei 2020 · Leestijd 6 min

Normaal gesproken vieren we in mei altijd de de ‘Nationale Fiets naar je Werk Dag’. Vanwege het coronavirus is het dit jaar verplaatst naar september, maar dat weerhoudt ons er niet van om vandaag mooie (zomerse) fietsplaatjes met jou te delen. Onze royals zijn namelijk dol op dit duurzame vervoermiddel. En dat geldt niet alleen voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Ook de moeder van koning Willem-Alexander prinses Beatrix en zijn oma Juliana waren gek op een ritje in de buitenlucht. En wat dacht je van prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven? De leukste en meest bijzondere foto’s van Nederlandse royals op de fiets, zie je hier.

Weer op streekbezoek

ANP-422838962.jpg

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen in september 2020 een streekbezoek aan Zuidoost-Fryslân. In de regel zijn er twee streekbezoeken per jaar maar in het voorjaar kon daar vanwege de coronacrisis geen sprake van zijn. Hier is het koningspaar te zien op de fiets naar het Biosintrum.

Tijdloos trendy

WA_en_Max_2010.jpg

In 2010 vertrekken (toen nog) prins Willem-Alexander en prinses Máxima al fietsend vanuit Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. Ze hebben hier de tentoonstelling 'Tijdloos Trendy' geopend. En ‘tijdloos trendy’ zaten ze ook op de fiets!

Vier dagen fietsen

WA_bij_50ste_fietsvierdaagse_in_Assen_2015.jpg

Koning Willem-Alexander rijdt op de eerste dag van de 50ste Drentse Fiets4Daagse een deel van het parcours mee. De route gaat onder meer over het TT Circuit in Assen. Bij het 25-jarig jubileum in 1990 stapte prins Claus op de fiets en bij het 10-jarig bestaan in 1975 was koningin Juliana te gast. Het is inmiddels dus een koninklijke traditie geworden.

Prinses Amalia

Fietsen wordt prinses Amalia met de pap ingegoten. In 2007 zien we de 3,5 jarige prinses al lekker fietsen bij de Koninklijke Stallen in Den Haag. Acht jaar later zwaait Amalia naar haar vader als ze op de fiets stapt om vanuit Villa Eikenhorst in Wassenaar naar haar nieuwe middelbare school te gaan: het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Koning Willem-Alexander maakte deze tweede foto van zijn dochter met zijn eigen camera.

Eigen park

Max_opent_eigen_park_2013.jpg

Koningin Máxima opent in 2013 in stijl haar ‘eigen park’ in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn: Met de fiets komt ze aan in het Máximapark waar ze veel bekijks trekt.

Bakfiets

fotosessie_2008.jpg

Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters poseren in 2008 voor de jaarlijkse fotosessie op Landgoed de Horsten in Wassenaar. We zien toenmalig kroonprins Willem-Alexander op de bakfiets met Amalia en Alexia. Prinses Máxima heeft de kleine Ariane achter op haar fiets zitten.

Eigen fiets

Fotosessie_AK_2012.jpg

Kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima en hun drie dochters Amalia, Ariane en Alexia komen in 2012 allemaal op hun eigen fiets aanrijden bij Villa Eikenhorst voor de jaarlijkse fotosessie. 

Olympische Spelen

Maxima_OS_2014_in_Sochi.jpg

Koningin Máxima fietst het olympisch dorp uit tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji (Rusland) in 2014. Ook koning Willem-Alexander is erbij. Het koninklijk paar heeft net Nederlandse sporters ontmoet in het olympisch dorp.

Even 'buurten'

2014_-_WA_bij_Landgoed_de_Horsten.jpg

Koning Willem-Alexander fietst vanuit huis naar een ander gedeelte op landgoed De Horsten om een kijkje te nemen bij een bijzondere gebeurtenis. Er wordt namelijk een bijenkast geïnstalleerd.

Koningin Juliana

Juliana_1967.jpg

Dat koning Willem-Alexander fietsen niet van een vreemde heeft, blijkt als we teruggaan in de tijd. Zo zien we zijn oma, koningin Juliana, in 1967 ook al op de fiets. Tijdens een werkbezoek aan Terschelling maakt ze samen met prins Bernhard een fietstocht over het Waddeneiland.

Reclame voor Drenthe

In 1973 zien we prinses Beatrix en prins Claus op de fiets tijdens een werkbezoek in Drenthe. Er wordt lovend gesproken over het feit dat het koninklijke koppel juist in dé fietsprovincie van Nederland het stalen ros pakt als vervoermiddel. Alle aandacht die de fietsende Beatrix en Claus krijgen, is voor de provincie Drenthe dan ook goede promotie.  

De hort op

royals_op_fiets-1981.jpg

Koningin Beatrix, prins Claus en hun drie tienerzonen (van links naar rechts) prins Constantijn, toenmalig prins Willem-Alexander en prins Johan Friso maken in 1981 samen een fietstochtje.

"Claussie"

Claus_Koninginnedag_Houten_1999.jpg

“Claussie, Claussie” wordt er in 1999 in Houten geroepen voor de man die 30 jaar daarvoor nog meewarig werd ontvangen, als Duitse verloofde van prinses Beatrix. Prins Claus is een absolute lieveling geworden van de Nederlandse bevolking. Dit blijkt maar weer eens op Koninginnedag als hij op de fiets stapt met een kindje achterop. Het maakt hem nóg populairder dan hij al was.

Handtas

Beatrix_1991.jpg

Tijdens een werkbezoek in 1991 aan de gemeente Waterland en recreatiegebied 't Twiske stapt koningin Beatrix lekker op de fiets. Haar handtas gaat gewoon mee en klemt ze op de bagagedrager.

Naar school

Beatrix_en_Margriet_1956.jpg

Prinses Beatrix groeit net als haar zusje, prinses Margriet, op met de fiets. Deze foto komt uit 1956. De zussen zijn samen onderweg naar het Baarnsch Lyceum.

De duinen in

Van_Vollenhoven_1973.jpg

De familie Van Vollenhoven zien we ook vaak op de fiets. Op deze foto uit 1973 zien we het gezin fietsen door de duinen. Margriet heeft Bernard jr. achterop de fiets, Pieter heeft zijn zoon Pieter-Christiaan achterop en Maurits kan al zelf fietsen.

Kinderzitje

Margriet_met_Floris_1978.jpg

Prinses Margriet maakt zelf ook graag fietsritjes, hier in 1978 met haar jongste zoon Floris.

Verkeerstuin

Pieter_van_Vollenhoven_1983.jpg

Pieter van Vollenhoven opent in 1983 met de fiets de verkeerstuin van Kinderhuis De Merenhof in Abcoude. Het huis is een woonvoorziening voor lichamelijk en gehandicapte kinderen en jongeren.

Geboorteaangifte

Maurits_2005.jpg

Prins Maurits fiets met zijn bakfiets in 2005 naar het Stadsdeelkantoor Amsterdam Oost-Zuid om aangifte te doen van de geboorte van zijn dochter: Felicia Juliana Benedicte Barbara van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven. 

Elektrische fiets

Margriet_2012.jpg

In 2012 maakt Prinses Margriet een ritje op een elektrische fiets, nadat de prinses de 14 miljoenste fiets heeft afgemonteerd tijdens de jubileumbijeenkomst van Koninklijke Gazelle. 

Alpe d'Huez

Prins_Bernhard_junior_2014.jpg
2014: Prins Bernhard jr. fietst de Alpe d'HuZes.

Prins Bernhard jr. passeert in 2014 op de fiets het kerkje in bocht zeven op de Alpe d'Huez tijdens het jaarlijkse fietsevenement Alpe d'HuZes. De zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven bereikt samen met zijn team de top van de bekende Franse berg. Een knappe prestatie, want de prins heeft lymfeklierkanker. Het geld dat Bernhard ophaalt met de fietstocht gaat naar onderzoek tegen kanker.

De Hollandse 100

Bernhard_en_Annette_2016.jpg
2016: Prins Bernhard jr. en zijn vrouw Annette fietsen de Hollandse 100.

Prins Bernhard en zijn vrouw Annette zien we hier op de fiets tijdens de tweede editie van De Hollandse 100. Het jaarlijkse evenement, waar honderden mensen aan deelnemen, ondersteunt onderzoek naar lymfklierkanker.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--