Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijkersvraag: reizen royals écht met zwarte kleding in hun koffer?

27 november 2023 · Leestijd 3 min

Is het echt zo dat royals altijd een set zwarte kleding met zich meenemen als ze op reis gaan? Die zwarte set kleding zou dan van pas komen als er iemand overlijdt. Vandaag geven we je antwoord op de kijkersvraag van de week.

Heb je zelf ook een prangende vraag over het koningshuis? Stel dan je vraag via blauwbloed@eo.nl en wie weet beantwoorden wij hem in deze rubriek.

In het eerste seizoen van The Crown is te zien hoe de kamenier van prinses Elizabeth zich haast om een set zwarte kleding naar het regeringsvliegtuig te brengen. De kamenier is vergeten een set zwarte kleding in te pakken, waardoor er geïmproviseerd moet worden.

Tijdens een reis naar Kenia in 1952 overlijdt namelijk de vader van prinses Elizabeth, koning George VI. Maar in de koffer van Elizabeth zit geen set zwarte kleding, en dat is in strijd met het koninklijk protocol. Althans, als we het verhaal van The Crown moeten geloven. En uit ervaring weten we dat niet elk verhaallijn exact klopt. Kijk maar eens naar de feiten en fabels uit seizoen 6 van The Crown. 

Klopt het dat Britse royals altijd met een set zwarte kleding reizen?

Volgens verscheidene bronnen schrijft het koninklijke protocol de Britse royals inderdaad voor om een zwarte outfit mee te nemen op reis. Voor het ongelukkige geval dat er iemand overlijdt terwijl ze in het buitenland zijn, kunnen zij zich altijd gepast kleden. Het protocol stelt namelijk dat leden van de Britse koninklijke familie altijd zwart moeten dragen als teken van respect voor de overledene. 

Lees verder onder de foto. 

Prins-William-en-prins-Harry
Prins William en prins Harry in een zwart pak in de dagen na het overlijden van koningin Elizabeth.

Dat dit klopt blijkt ook uit voorbeelden uit de praktijk. Terwijl prins Charles en prinses Diana aan het skiën waren in de Alpen in 1992 overleed plots de vader van Diana, Lord Spencer. Het stel werd op de terugweg gefotografeerd, en op de foto's is te zien dat ze beiden zwarte kleding dragen. 

Is dit ook protocol voor de Oranjes?

Nu rest de vraag of de Oranjes ook dit koninklijke protocol hebben. Rondom het overlijden van een lid van het Koninklijk Huis zijn allerlei regels vastgelegd op de website van Het Koninklijk Huis. Na het overlijden is er, zo lezen we, een periode van hofrouw. Deze duurt van het moment van het overlijden tot het moment van de bijzetting (in de Nieuwe Kerk in Delft red.). De hofhouding draagt in die periode stemmige kleding, iets wat je kunt invullen als sobere en zwarte kleding. Of dit ook geldt voor de leden van de koninklijke familie, is niet bekend. 

Wel weten we dat er op meerdere koninklijke uitvaarten in Nederland wit werd gedragen in plaats van zwart. Hier lees je waarom. 

header-witte-uitvaarten

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--