Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Scandinavische koningshuizen geschokt door schietpartij

4 juli 2022 · Leestijd 2 min

Koning Carl Gustaf van Zweden heeft maandag een condoleancetelegram gestuurd aan koningin Margrethe van Denemarken. Zondagavond vielen bij een schietpartij in een winkelcentrum in de Deense hoofdstad Kopenhagen drie doden en raakten meerdere mensen gewond.

"Met ontzetting hebben mijn familie en ik het nieuws gelezen over de schietpartij van gisteren in het winkelcentrum in Örestad, net buiten Kopenhagen. De doden vielen op een van de vele plekken in de Öresund-regio, waar Denen en Zweden elkaar ontmoeten en iedere dag samen hun leven doorbrengen", schrijft Carl Gustaf. "Onder de doden en gewonden zijn inwoners van beide landen."

"Vandaag denken we aan de slachtoffers, hun familie en het hele Deense volk", besluit de Zweedse vorst zijn condoleance. Voor Carl Gustaf hadden eerder ook al onder anderen koning Willem-Alexander en koningin Máxima en de Noorse koning Harald gereageerd op de schietpartij in Denemarken.

Lees verder onder de Instagram-post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koning Harald

Ook koning Harald, van Noorwegen, heeft namens de koninklijke familie zijn condoleances overgebracht aan koningin Margrethe.

"Mijn familie en ik zijn geschokt door de schietpartij in Kopenhagen op zondagavond, waarbij verschillende mensen zijn omgekomen en gewond raakten", schrijft Harald in een verklaring. "We leven mee met de nabestaanden en alle getroffenen. We sturen ook warme gedachten naar de koninklijke familie en het hele Deense volk."

"Denen moeten zich - net als Noren - veilig kunnen voelen in hun dagelijks leven", vervolgt de 85-jarige vorst. "We zullen altijd samenwerken voor deze vrijheid."

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--