Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Silvia voelde zich meer dan ooit 'zeventigplus' tijdens pandemie

21 september 2020 · Leestijd 2 min

Koningin Silvia is zich door de coronapandemie een stuk bewuster geworden van haar leeftijd. "Zowel de koning als ik behoren tot de groep zeventigplus en ik heb me nog nooit zo zeventigplus gevoeld als nu", zegt de Zweedse vorstin, die in december 77 wordt, in een interview voor een podcast van stichting Alzheimer Life die zondag is gedeeld.

Silvia en haar echtgenoot koning Carl Gustaf zagen hun agenda vanwege de coronacrisis, net als andere royals, enorm slinken en ze zonderden zich af. "Voor de pandemie had ik zo veel te doen, te organiseren, te bezoeken, toespraken te houden, maar nu zaten de koning en ik enkele maanden in quarantaine in Stenhammar Slott."

De koningin dacht tijdens de quarantaine niet alleen na over de leeftijd van haar en haar man, maar werd ook herinnerd aan hoe kwetsbaar het leven kan zijn en aan hoe veel ouderen zich eenzaam hebben gevoeld. "Het is buitengewoon beangstigend dat zoveel ouderen zijn omgekomen tijdens de pandemie in Zweden. En het was met droefheid in mijn hart dat ik zag dat alle ouderen die stierven slechts een nummer werden in de statistieken. Oude mensen zaten alleen met hun angst en pijn", legt ze uit. "Het is gemakkelijk voor te stellen welke pijn alle ouderen voelen die geïsoleerd zijn. Ik begrijp dat de autoriteiten het goed willen doen, maar mensen lijden."

Silvia sprak met Alzheimer Life in aanloop naar Wereld Alzheimer Dag op maandag. De koningin, wiens moeder Alzheimer had, vertelde ook over haar werk voor mensen met dementie en haar hoop op steun mocht ze zelf ziek worden. "Ik denk dat iedereen deze ziekte kan krijgen en als ik er zelf last van heb, hoop ik dat ik steun krijg van een familie die begrijpt wat het is en er op een professionele manier mee om kan gaan en aan mijn zijde staat en mij ook omarmt. Het is belangrijk dat je niet alleen in een instelling terecht komt, maar dat je je gezin bij je hebt."

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--