Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bizar: 52 jaar geleden organiseerde de Iraanse sjah het allergrootste feest ter wereld

14 oktober 2023 · Leestijd 3 min

Het grootste feest ter wereld werd precies 52 jaar geleden georganiseerd door de sjah van Iran. Hij wilde een zo groot mogelijk feest geven om het 2500 jarig bestaan van de Perzische monarchie te vieren. Maar hoe deed hij dat? De meest bijzondere feiten van het feest op een rij.

Een feest ter ere van de Perzische monarchie, dus. Maar sjah Mohammad Reza Pahlavi en zijn echtgenote Farah Diba wilden met hun feest in 1971 vooral de aandacht trekken bij de high society van over de hele wereld.

Met deze opmerkelijke organisatie trekt hij de aandacht, want meer dan zestig vorsten reisden naar het Aziatische land af. Onder anderen prins Bernhard, de Britse prinses Anne en prins Philip waren te gast. Ook Carl Gustaf, de huidige koning van Zweden, was van de partij. Names België zijn koning Boudewijn en koningin Fabiola aanwezig.

Locatie

Het feest werd middenin de afgelegen Iraanse woestijn gehouden. Daar werd een tent van zo'n 37 kilometer zijde neergezet.

Lees verder onder de foto.

Sjah-Mohammad-Reza-Palhavi
Sjah Mohammad Reza Pahlavi in 1971.

Flora en fauna

In de woestijn is er natuurlijk niet zo veel begroeiing en gedierte. Daarom werden er 15.000 bomen vanuit Frankrijk naar Iran gevlogen. Ook 50.000 vogels werden naar de Iraanse woestijn gebracht, maar zij overleefden de hitte niet. Na drie dagen waren alle mussen overleden.

Extra infrastructuur

Ter gelegenheid van het feest liet de sjah ook een internationaal vliegveld bouwen. Ook werd er een weg door de woestijn aangelegd naar de plek van het feest.

Lees verder onder de foto.

Farah-Diba-Iran
Sjah Mohammad Reza Pahlavi en Farah Diba in de woestijn, op de plek van het feest.

Consumpties

Ongetwijfeld dat een aantal genodigden na afloop een kater gehad hebben. De gasten van het feest dronken gezamenlijk namelijk 25.000 flessen wijn. Het eten vonden ze naar alle waarschijnlijkheid ook lekker, want de bezoekers werkten zo'n 18 ton voedsel naar binnen.

Lees verder onder de foto.

Farah-Diba-1971
Farah Diba op het feest.

Slechte afloop

Bij het feest kwam niet alleen maar vreugde kijken. De arme Iraanse bevolking was ontevreden met het dure feest en vond het feest niet passen bij de islamitische normen waarden. Het is één van de redenen dat de Iraanse bevolking in 1979 voor een republiek als staatsvorm kiest.

Video

Voor bewegende beelden van het feest, zie de video hieronder.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto's & video: ANP/YouTube

Romantisch nieuws: de kleindochter van Farah Diba is verloofd

Lees ook over:

Romantisch nieuws: de kleindochter van Farah Diba is verloofd
Hoe Farah Diba protesteert in ballingschap

Lees ook over:

Hoe Farah Diba protesteert in ballingschap
Vergeten Glamour Farah Diba

Lees ook over:

Vergeten Glamour Farah Diba
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--