Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sophie: wie is de hertogin van Edinburgh?

20 januari 2024 · Leestijd 6 min

Sophie, de hertogin van Edinburgh, viert vandaag haar 59e verjaardag. Sophie is een actieve royal en haar agenda staat bomvol met koninklijke werkbezoeken. Sinds maart 2023 hebben zij en haar man prins Edward de titels hertog en hertogin van Edinburgh. Reden genoeg om de jarige hertogin eens onder de loep te nemen, want wat weten we allemaal van Sophie?

Het is ongeveer 30 jaar geleden dat Sophie geïntroduceerd werd als vriendin van Edward. Inmiddels is de hertogin al meer dan twintig jaar lid van de Britse koninklijke familie. Voordat ze een royal werd, werkte Sophie Rhys-Jones in de PR-business. Ze had haar eigen bureau en werkte bij een radiostation in Londen.

Lees verder onder de foto.

Sophie 1993

Door haar werk ontmoette ze in 1987 prins Edward voor het eerst. De vonk sloeg niet in één keer over, want de jongste zoon van koningin Elizabeth datete op dat moment met een vriendin van Sophie. In 1993 ontmoetten ze elkaar weer op een evenement van een goed doel, en toen was het wel raak.

Lees verder onder de foto.

Sophie 1995
Sophie en Edward bij het Duke of Edinburgh Award kerstfeest in 1995.

Edward begon Sophie mee te nemen naar koninklijke evenementen, zoals bruiloften. Tijdens een vakantie op de Bahama's eind 1998 vroeg Edward haar ten huwelijk en in januari van het volgende jaar maakten zij hun verloving bekend.

Lees verder onder de foto.

Verloving Edward en Sophie
De verloving van prins Edward en Sophie Rhys-Jones.

Na de verloving kreeg Sophie toestemming van de koningin om te komen wonen op Buckingham Palace. Op die manier kon ze wennen aan het koninklijke leven. Sophie vertelde in een interview met de Sunday Times in 2020 dat zij zich in die periode goed kon voorbereiden op haar leven als royal. 

Lees verder onder de foto.

Verloving foto Sophie en Edward
Sophie en Edward tijdens hun verloving.

Huwelijk met prins Edward

Op 19 juni 1999 trouwden Edward en Sophie in de St. George's Chapel in Windsor. Ondanks dat er bijna twee miljoen mensen wereldwijd meekeken, was hun huwelijksdag minder traditioneel dan andere koninklijke bruiloften.

Lees verder onder de foto.

Sophie, Edward Wedding
De bruiloft van Sophie en Edward in 1999.

Zo waren er ‘slechts’ 500 gasten uitgenodigd en begon de ceremonie om vijf uur ’s middags, wat later is dan gebruikelijk. Ook waren er, tegen traditie in, geen afgevaardigden van militaire of andere statelijke instanties aanwezig.

Lees verder onder de foto.

Edward en Sophie bruiloft

Verder vroeg Sophie haar vrouwelijke gasten om geen hoed te dragen op hun huwelijksdag. Iedereen luisterde naar haar wens, behalve koningin Elizabeth. Zij droeg een hoofddeksel met veren bij het huwelijk van Edward en Sophie. 

Lees verder onder de foto. 

Elizabeth huwelijk Edward en Sophie
Elizabeth tijdens het huwelijk van Edward en Sophie.

Fulltime royal

Sophie werkte nog twee jaar in de PR-industrie. In 2001 zette ze een punt achter haar carrière toen zij in opspraak kwam. Ze dacht namelijk een goede marketing-deal te sluiten met een Arabische sjeik, maar dit bleek een undercover verslaggever te zijn. In het gesprek met de verslaggever sprak Sophie kritisch over de toenmalige premier, Tony Blair, en zijn vrouw, Cherie. Kort daarna gaf ze haar carrière op en ging ze fulltime voor het koningshuis aan de slag. 

Lees verder onder de foto.

Sophie Wessex Estland

Nadat Sophie haar carrière in PR verruilde voor een actief leven als werkende royal, bleven haar ambities groot. Ze is dan ook beschermvrouwe van maar liefst 70 organisaties en stichtingen. Sophie zet zich bijvoorbeeld in voor mensen met een handicap, ze ondersteunt de agrarische sector en maakt zich hard voor gendergelijkheid. Sophie legt regelmatig werkbezoeken af en dat maakt haar een van de drukste royals van het Britse koningshuis. Ze voert ook andere koninklijke taken uit waarbij ze het staatshoofd ondersteunt. Zo was ze tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in 2018 aan Engeland een dag op pad met ons koningspaar.

Lees verder onder de foto's. 

staatsbezoekengelandsophiemaxima.jpg
Sophie en Máxima tijdens het staatsbezoek aan Engeland in 2018.

Sinds maart 2023 zijn Edward en Sophie de hertog en hertogin van Edinburgh. De laatste jaren is ze al meer in de spotlights komen te staan, maar in haar nieuwe rol wordt van Sophie verwacht dat zij veel om zal kijken naar Catherine, de Prinses van Wales. Gelukkig kunnen de twee dames al goed met elkaar opschieten, en zal deze hechte band vaker te zien zijn in het openbaar wanneer ze samen verschillende taken gaan uitvoeren. 

Lees verder onder de foto's.

Sophie en Catherine
Sophie en Catherine samen in het publiek bij de Paralympische Spelen in Londen in 2012.
Catherine en Sophie
Tijdens Garter Day in 2023.

Sophie is niet alleen druk met haar leven als werkende royal, ze is ook erg sportief. In 2016 deed ze mee aan een wielrenwedstrijd. Ze fietste van het Paleis van Holyroodhouse in Edinburgh tot Buckingham Palace in Londen. Omdat ze niet heel veel fietste in haar dagelijks leven, trainde ze op de militaire academie Sandhurst. Met succes: in 7 dagen fietste ze een tocht van 445 mijl, omgerekend meer dan 700 kilometer!

Lees verder onder de foto's. 

Sophie wielrennen
Sophie begint haar tocht vanaf Holyroodhouse.
Edward-Sophie
Sophie wordt door een trotse Edward ontvangen op Buckingham Palace.

Gezinsleven

Naast hun drukke werk, hebben Edward en Sophie ook een gezin. Op 8 november 2003 werden ze de trotse ouders van Lady Louise en vier jaar later werd hun zoon James, de nieuwe graaf van Wessex, geboren.

Lees verder onder de foto.

Sophie en Edward met Louise
Sophie en Edward met baby Louise.

Ze hebben ervoor gekozen om hun kinderen zo ‘normaal mogelijk’ op te voeden. Dit betekent onder andere dat Louise en James de titels van Lady en Viscount bij hun geboorte kregen, terwijl zij wel recht hadden op de titels van prinses en prins. "Ze hebben de titels (hare/zijne koninklijke hoogheid) en kunnen besluiten ze vanaf hun achttiende te gebruiken, maar ik denk dat het hoogst onwaarschijnlijk is", vertelde Sophie eerder in een interview. 

Lees verder onder de foto.

Edward en Sophie geboorte James
Edward en Sophie met de pasgeboren James.

Het gezin poseert af en toe voor de pers, maar leeft verder een privé leven. Voordat Lady Louise met haar studie aan de universiteit van St. Andrews begon, had ze zelfs een baantje bij het lokale tuincentrum. 

Lees verder onder de foto's. 

Elizabeth met James en Louise
Koningin Elizabeth met haar kleinkinderen, Louise en James.
Easter
Het gezin bij de paasdienst in 2022.

Band met koningin Elizabeth

Sophie krijgt een warme band met haar schoonmoeder, koningin Elizabeth. Samen deelden zij interesses in militaire cultuur en geschiedenis en daarom struinden ze regelmatig samen door het archief op Windsor Castle, op zoek naar mooie foto's over historische veldslagen. Niet alleen hun gedeelde interesse in de militaire historie, maar ook haar onafhankelijke karakter kon Elizabeth erg waarderen.

Lees verder onder de foto.

Elizabeth en Sophie

In de periode na het overlijden van Philip, was het Sophie die veel tijd doorbracht met koningin Elizabeth. Zo reed zij regelmatig naar Windsor om een bezoek te brengen aan de koningin en reden ze soms samen paard. Toen Elizabeth overleed op 8 september 2022, was Sophie als een van de weinige aangetrouwde familieleden aanwezig op Balmoral Castle in Schotland. 

Sophie, wessex, queen
Sophie Balmoral Castle
Sophie bij Balmoral Castle na het overlijden van koningin Elizabeth.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--