Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Van sprookje tot droevig einde: het leven van koningin Soraya

29 oktober 2023 · Leestijd 4 min

De Iraanse Soraya trouwt begin jaren '50 met de sjah van Iran. Als echte glamour-koningin is ze de prinses Diana en prinses Grace van haar tijd. Maar wat begint als een sprookje eindigt in een verdrietig verhaal. Afgelopen week was het 22 jaar geleden dat de prinses is overleden. Dit is haar levensverhaal!

Soraya Esfandiary Bakhtiari wordt op 22 juni 1932 geboren in Isfahan in Iran. Haar moeder, Eva Karl, is Duits en dus krijgt Soraya een Duitse opvoeding. Later schrijft ze: "Ik wist bijna niets van de geografie, de legendes van mijn land (Iran); niets van de geschiedenis, niets van de moslimreligie." 

Koninklijke ontmoeting en verloving

Als tiener ontmoet ze de sjah van Iran en zal haar leven voorgoed veranderen. Mohammad is pas gescheiden van zijn eerste vrouw, de Egyptische Fawzia, en is op zoek naar een nieuwe vrouw. Soraya is uitgenodigd voor een diner op het paleis. Kort na dit diner zou haar vader zeggen: "De sjah vond je erg leuk. Ben je klaar om met hem te trouwen?" Niet lang daarna is het stel verloofd. 

Lees verder onder de foto.

Soraya

Het plan is om de verloving kort te houden en snel te trouwen, maar dan wordt de bruid ziek en krijgt ze tyfus. De datum wordt een aantal maanden opgeschoven. De smoorverliefde sjah zou in die periode iedere dag een juweel op het kussen van zijn toekomstige vrouw hebben gelegd. 

Lees verder onder de foto.

Soraya

Sprookjeshuwelijk

Maar op 12 februari 1951 is het dan eindelijk zover. Mohammad trouwt met de dan 18-jarige Soraya in het Golestanpaleis. Soraya is gekleed in een trouwjurk van Christian Dior met parels, diamanten en veren. Het ontwerp zou rond de 20 kilo hebben gewogen. Het was zo zwaar, dat Soraya later op de dag een stuk van de jurk laat afknippen om het bewegen gemakkelijker te maken.

Lees verder onder de foto.

Soraya

Bekijk hieronder beelden van het huwelijk. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het is een liefdevol huwelijk, maar hun geluk is van korte duur. Het paar blijft namelijk kinderloos, terwijl de sjah een mannelijke nakomeling nodig heeft voor de troonopvolging. 

Lees verder onder de foto.

Soraya
Soraya en de sjah in de zomer van 1951.

Scheiding

Zeven jaar na hun trouwdag besluiten de sjah en de koningin te scheiden. Soraya gaat naar Europa, waar ze onder andere in Zwitserland en Parijs woont. Van Mohammad krijgt ze alimentatie en de titel prinses. Ze leidt een echt jetsetleven en wordt vaak uitgenodigd voor feestjes en evenementen. Ook probeert ze te bouwen aan een carrière als actrice en speelt ze in de film I tre volti. Later schrijft ze ook boeken, waaronder de memoires 'Een Paleis van Eenzaamheid'. 

Lees verder onder de foto.

Soraya

In de liefde is Soraya niet meer gelukkig. Wel heeft ze een relatie met de Italiaanse regisseur Franco Indovina, maar hij overleeft een vliegtuigongeluk in 1972 niet. 

Lees verder onder de foto.

Soraya

Huwelijk met Farah Diba

Een jaar nadat de sjah en Soraya van elkaar scheiden, stapt hij voor de derde en laatste keer in het huwelijksbootje. Farah Diba geeft Mohammad een zoon, Reza, waar hij zo naar verlangt. En ze krijgen nog drie andere kinderen: Farahnaz, Alireza en Leila. Uiteindelijk was de langverwachte zoon niet nodig voor de troonopvolging, want de sjah wordt afgezet en Iran gaat verder als republiek.

Lees verder onder de foto. 

Farah Diba en Mohammad Reza op de dag van hun huwelijk, 1959.
Farah Diba en Mohammad Reza op de dag van hun huwelijk, 1959.

De sjah gaat uiteindelijk naar Egypte, waar hij in 1980 overlijdt aan kanker. Het verhaal gaat dat Soraya hem nog een laatste keer wil zien en een brief schrijft waarin ze hem vertelt nog altijd van hem te houden. Ook Mohammad wil zijn tweede vrouw nog een keer zien, maar ze komt te laat aan in het land. Hij sterft voor de twee afscheid van elkaar kunnen nemen.

Lees verder onder de foto.

Soraya

Soraya woont de laatste jaren van haar leven in de Franse hoofdstad Parijs, waar ze in 2001 haar laatste adem uitblaast. Bij haar begrafenis zijn, ondanks dat ze slechts zeven jaar koningin van Iran is geweest, koninklijke gasten aanwezig. Ook de zus en de broer van de laatste sjah betuigen hun steun door bij de begrafenis van hun voormalige schoonzus te zijn. 

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--