Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5x de meest spraakmakende schilderijen van royals

23 februari 2024 · Leestijd 3 min

Schilderijen zijn door de eeuwen heen van groot belang geweest voor koninklijke families. Lang was het de enige manier waarop een portret bewaard kon worden voor volgende generaties. Tegenwoordig kan dit natuurlijk met een foto, maar nog steeds worden er schilderijen gemaakt van de royals. Bekijk hier de vijf meest spraakmakende moderne schilderijen.

#1 Diana's authentieke portret

Dit werk is een schets en studie voorafgaand aan het officiële portret van Diana dat de Amerikaanse Nelson Shanks maakte in 1994. Dit werk wordt gezien als de meest significante koninklijke schilderijen uit de 20e eeuw. Op dit portret zie je Diana met een prachtige groene jurk van Catherine Walker, maar je krijgt door haar blik ook een inkijkje in haar gevoelens en persoonlijke leven. Het leven van Diana was in die tijd niet makkelijk. De prinses raakte goed bevriend met de kunstenaar en zijn vrouw Leona. Later vertrouwde ze hem in een brief toe dat de studio voor haar als een veilige haven voelde waar ze veel steun en liefde ontving van Nelson en zijn vrouw.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hieronder zie je Diana die poseert voor het officiële portret, dat uiteindelijk zal hangen in het Althorp House in Northamptonshire.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

#2 Het bekritiseerde schilderij van prinses Beatrix

In 2012 maakte kunstschilder Luc Tuymans een schilderij dat nogal wat stof deed opwaaien in de kunstwereld. De toenmalige koningin staat sombertjes afgebeeld, met vale kleuren en wallen onder haar ogen. Dit is niet het enige schilderij van de kunstenaar dat een sombere uitstraling heeft. Tuymans staat bekend om zijn suggestieve figuratie en spaarzame kleurgebruik. Het schilderij werd niet goed ontvangen door het publiek. Beatrix zelf vond het doek wel mooi.

Lees verder onder de foto.

Luc Tuymans
Het schilderij van Beatrix in het Stedelijk Museum.

#3 Onderuit gezakt op de bank

In 2018 onthult Frederik een portret dat gemaakt is ter ere van zijn 50ste verjaardag. De toenmalige kroonprins is daarop bijzonder ontspannen te zien, haast onderuit gezakt op een bank en met een glas alcohol op het tafeltje naast hem. Heel wat anders dan de statige portretten die we vaak zien van royals, maar helemaal passend bij de nuchtere en ontspannen Frederik. Dit portret is gemaakt door de Deense kunstenaar Kasper Eistrup.

Lees verder onder de foto.

portret_Frederik.jpg
Het schilderij van kroonprins Frederik uit 2018, gemaakt door Kasper Eistrup.

#4 Geliefde schilder van de royals

Kasper Eistrup is niet de enige kunstenaar die een schilderij heeft gemaakt ter ere van Frederiks 50ste verjaardag. Het schilderij zit vol met symboliek. De kroonprins loopt vastberaden en met een lichte glimlach een richting op terwijl zijn gezin in de spiegel achter hem zichtbaar is. Het gezin zit rond de tafel en Christian, de oudste zoon van Frederik en Mary, staat als enige naast de stoel. Zijn blik is gericht op zijn vader. Christian, die sinds de troonswisseling in Denemarken kroonprins is, vierde in 2023 zijn achttiende verjaardag.

Lees verder onder de foto's.

Ralph Heimans
Ralph Heimans
Het gezin van Frederik en Mary en kunstenaar Ralph Heimans poseren voor het doek.

#5 Koningin Elizabeth

Veruit het beroemdste schilderij dat Heimans maakte, is het portret van koningin Elizabeth dat hij maakte ter ere van haar diamanten jubileum in 2012. Dat jaar zat de koningin 60 jaar op de troon.

Ralph Heimans
Het beroemde schilderij van koningin Elizabeth, gemaakt door Ralph Heimans in 2012.
Ralph Heimans
De kunstenaar, Ralph Heimans, poseert bij het doek.

Foto's: ANP / Instagram @nelson.shanks

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--